Ünneplőbe öltözött diákok

facebook megosztás

1956 októberének eseményeiről számos oktatási intézmény emlékezett meg a mai napon. A Batthyány Lajos Gimnázium ünnepsége az egykori gimnazisták szemével mutatta be a 60 évvel ezelőtt történteket.

„Mindenki ismeri a magyar nép új Miatyánkját. Mi atyánk, Hruscsov, ki vagy a Kreml-ben, átkoztassék meg a te neved, úgy Moszkvában, mint Pesten. Ne vidd el a kenyerünket, ereszd haza a foglyainkat, miképpen mi is hazaküldjük a megszálló csapatokat.” Számtalan gúny, dal és vers maradt fent az 1956 utáni időszakból, mely a nép érzéseit fogalmazta meg. A batthyány-s diákok nem csupán a történelmet, ezeket az írásokat is felidézték, valamint azokat a visszaemlékezéseket is, melyeket egykori gimnazisták vetettek papírra.

Az 1956-os eseményekről már eddig is tudtunk néhány dolgot történelem óráról és felmenőinktől, de most a felkészülés során találkoztunk ezzel az úgynevezett Csittes Krónikával, amely az akkori események egy álarc mögé bújtatott naplója volt - fogalmazott Dobó Ádám.

„Végül ez a rendszer bebizonyította igazi arculatát.”

Az '56-os gimnazistáknak volt köze a helyi történésekhez. Ezért mi igyekszünk mindig a helyi történésekkel törődni egy-egy ünnepünkön. Így van ez most is – mondta Balogh László a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója.

A gimnázium megemlékezésén részt vett az egykori irinyis diák, Salamon József, aki saját élményeit osztotta meg a mai tanulóifjúsággal.

A nagykanizsai események ott kezdődtek, amikor az orosz csapatok november 4-e után ide is elértek, bevonultak. Hogy itt is nem lett vérontás, nem lett harc, részben az Öveges Lajos őrnagy úrnak és az Orbán Nándor akkori nemzetőr parancsnoknak köszönhető. Aki felmérte, hogy az orosz tankok ellen nincs értelme ellenállni és Kanizsa a pusztításokat és a halált talán ezért megúszta – mondta Salamon József.

Az igazi érzelmeket átadni még ma is nehéz, fogalmazott Salamon József. Hiszen hosszú éveken keresztül hallgatni kellett. Mint mondta: hála a mai történelem tanításnak és a ma még élő szülőknek, nagyszülőknek, felszínre kerülhetett az igazság, mi is történt Magyarországon 1956-ban, és az azt követő években.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.