Véradás a katasztrófák csökkentésének világnapja alkalmából

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából országos véradást szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Vöröskereszt a héten. Tegnap a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság valamennyi katasztrófavédelmi kirendeltségén várták az önkéntes véradókat.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető.

- A katasztrófák felszámolásához az együttműködő szervek összefogására van szükség. Ez az összefogás nyilvánult meg a mai rendezvényünkön is, de ma nem a katasztrófák elleni védekezés, hanem a másokon való önzetlen segítségnyújtás céljából. Köztudott, mennyire fontos a vérkészítmények pótlása az egészségügyi ellátás zavartalan működéséhez. Ez alkalomból vártuk mindazokat, akik elmúltak tizennyolc évesek, de még nem töltötték be a hatvanöt évüket és testsúlyuk meghaladja az ötven kilogrammot. A véradás előtt a jelentkezők orvosi vizsgálaton estek át - mondta lapunknak Cseresznyés Dániel tűzoltó főhadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A katasztrófavédelmi kirendeltségeken a tegnapi véradáson negyvenegy személy jelent meg és közülük harmincheten adhattak vért. A véradás is hasonlóan életmentő feladat, mint a tűzoltói munka, mivel egy véradó három ember életét mentheti meg.