Zala megyében 5,4 százalékos a munkanélküliség

Szeptember végén 5,4 százalékos volt a munkanélküliség Zala megyében, a kirendeltségek 6845 álláskeresőt tartottak nyilván - tájékoztatta a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya az MTI-t.

Szeptember végén az előző havinál 2 százalékkal több, az egy évvel korábbinál viszont 2 százalékkal kevesebb volt a regisztráltak száma. Az álláskeresők száma a korábbi években is mérsékelten növekedett az ősz első hónapjában a szezonális munkalehetőségek csökkenése miatt.
A megyében 150 álláskereső képzése kezdődött el szeptemberben.
A munkaadók ezer új, nem támogatott álláshelyet jelentettek be szeptemberben. Az év első kilenc hónapjában összesen 9,5 ezer álláshelyet hirdettek meg, köztük jelentős számban ajánlottak szakképzettséget nem igénylő egyszerű munkaköröket.
Szeptemberben 1,5 ezer álláskereső került nyilvántartásba. A regisztrációból több mint 1,3 ezren kerültek ki, a kilépők közül több mint 400-an jutottak támogatás nélkül munkához.
A nyilvántartott álláskeresők 8 százaléka pályakezdő. Év eleje óta 580 pályakezdő került be első ízben a nyilvántartásba, közülük 320-an az elmúlt négy hónapban. A tavalyi év azonos időszakában - az év első 9 hónapjában - összesen 720 pályakezdőt regisztráltak, 400-an június és szeptember között jelentkeztek első alkalommal a Zala megyei kirendeltségeken.

MTI