A boldogság rajtunk múlik! - Az életöröm tanulható

facebook megosztás

Nincs kedvem, fáradt vagyok, fáj a fejem, nem igazán érdekel… – az ősz sokaknak borús, melankolikus évszak. Az időjárást persze nem lehet - és nem is kell - mindenért okolni, ugyanis magunk is sokat tehetünk hangulatunk javításáért.

A kissé lazább, naposabb nyár után beköszöntött az esős, hűvös és sötétedő ősz. Az emberek egy részének meghatározó hangulatrontó, vagy jó esetben hangulatjavító tényezője az időjárás. Mivel az évszakok, kisebb-nagyobb eltéréssel, jó ideje már ilyenek, nagyon sok múlik a hozzáállásunkon.

Az ősznek is lehet örülni, csak meg kell találni a jó dolgokat benne, véli a pszichológus. Dóber Valéria szerint a legfontosabb, hogy ne csak panaszkodjunk, hanem kicsit a dolgok mögé tekintve, vegyük észre a szép, sőt örömet adó dolgokat is. Többeknek már a reggeli elindulással is akadnak problémái. Erre jó megoldás lehet, ha csak egy kicsivel is korábban felkelünk, hiszen egy nyugodt reggel meghatározó a felnőtt és a gyermek egész napjában.  Az egyik legjobb kapaszkodó, ha megadjuk a nap ritmusát, a megfelelő időbeosztás kikerülhetetlen tényező az életben.

A pszichológus a tartalmas közös programok, séták, kirándulások, valamint a beszélgetés fontosságát is hangsúlyozza, hiszen mint mondja: manapság sajnos nincs meg a beszélgetés kultúrája. Ez pedig egy nap, vagy hét levezetéséhez elengedhetetlen. 

De mit tegyenek az egyedülállók?, vetődik fel a kérdés. Nos, nekik sem kell feltétlenül begubózni, társaság nélkül is lehet utazni, sétálni, programot kitalálni. Temperamentum és hozzáállás kérdése, hogy az egyedüllét ajándék, vagy nyűg. Ha nem megy önmagunktól, tanuljunk életörömet például a gyerekektől. Eredendően ugyanis mindenkiben benne van az életöröm - a pocsolyában ugrálás élvezete -, csak ezt hajlamosak vagyunk felnőttként már elfelejteni.

Tegyünk rendet a fejünkben, s ha nem vagyunk kibékülve valamivel, változtassunk. Ilyenkor az új dolgok kipróbálása is segítség lehet.

Boldogok bármikor lehetünk – ősszel is!

Vuk Anita

------

A csoki is segíthet

Az őszi melankóliában fogyasszunk – természetesen csak mértékkel – olyan élelmiszereket, amelyek fokozzák a „boldogságunkat”. Ilyenek a fűszeres, csípős ételek, illetve a csokoládé. Azonban fontos tudni, hogy elég egy-két szelet is belőle, hogy az endorfin (a boldogságérzetért felelős vegyület) szintje megnövekedjen a vérünkben. Nem kell tehát naponta több tábla csokit elfogyasztani ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.