A reformáció kezdetei a XVI. századi Zalában

facebook megosztás

Gazdag irat- és dokumentumanyag maradt fenn a megyében is a reformáció kezdeteiről. Ez derült ki a megyei főlevéltáros előadásából, melyet a Thúry György Múzeumban tartott. Dr. Bilkei Irén különleges információkat és történeteket osztott meg az érdeklődőkkel.

A reformáció jubileumára a múzeumban is programsorozatot szerveztek, ennek volt a része tegnapi előadás is. - A reformáció 500. évfordulója alkalmából és annak tiszteletére nyílt nemrég nálunk ez a csodálatos fotókiállítás. Ma pedig szeretnénk meghallgatni Őriné Dr. Bilkei Irén előadását a reformáció kezdeteiről a XVI. századi Zalából címmel - mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója.

Az évforduló miatt a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben a témához kapcsolódó összes forrásanyagot átnézték. A munka két éve kezdődött. - Minket is meglepett az anyag gazdagsága, tehát nem várt mennyiségű és érdekességű iratok, dokumentumok kerültek elő. Számomra ez különösen fontos volt, mert ha a reformáció kezdetéről van szó a magyar történetírásban, akkor általában nem Zala megyére szoktak gondolni. Valahogy ez mindig kimaradt a kutatásból, és ez most egy nagyon jó alkalom volt - vélekedett Dr. Bilkei Irén főlevéltáros, akinek előadásának középpontjában Nádasdi Tamás és Kanizsai Orsolya reformációhoz kapcsolódó szerepe volt.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.