A Rókavári-forrás: múlt és jelen

facebook megosztás

Rókavári-forrás. Több, mint négy évtizede épült, néhány száz méterre a nagykanizsai, Csónakázó-tavi kilátó mögött elterülő erdőszeletben, a mai Madárerdő-tanösvény mélyén. Noha mára, jórészt moha takarja a kúp alakú kis forrást, és víz csak időlegesen folyik belőle, de mégis érdemes újra felfedezni.

Az elmúlt évtizedek bizony komoly nyomokat karcoltak a Rókavári-forrás kúp alakú felépítményébe, bár a mohával borított kövek talán még szebbé, sejtelmesebbé is teszik a látványát.A fekete-fehér fotót Ivanics József bocsátotta rendelkezésemre, aki 1968 és 1979 között a Nagykanizsai Erdőfelügyelőség vezetője volt.  A fénykép az 1970-es évek közepén készült, és nem csak a négy évtizeddel ezelőtti „pillanatképet” láthatjuk rajta a forrásról, hanem a fotó jobb felső sarkában egy piciny menedékházat is, amely mára teljesen eltűnt az idő vasfogának harapásai nyomán…

A Rókavári-forrásról id. dr. Páll Miklós is mesélt nekem. A vele készített interjúból derült ki, hogy a Rókavári nem a mélyből, hanem egy rétegvízből táplálkozó forrás volt csupán, ami már a kiépítése idején is nagyon ingadozó vízhozammal rendelkezett. Íme, egy rövid részlet a riportból.

– A Csónakázó-tó két forrással is büszkélkedhet: a Hétbükkfa, és a Rókavári forrásokkal. Ezek már „üzemeltek” a Parkerdő létrehozásának idején, 1970 tájékán is?

– Természetesen, mindkettő működő forrás volt már akkortájt is, a mi feladatunk pedig az lett, hogy szépen meg- és kiépítsük a környezetüket. Sajnos, a Rókavári forrásról hamar kiderült, hogy a vízhozama nagyon ingadozó, ugyanis utóbb vált világossá, hogy ez nem egy mélyből feltörő forrás, hanem egy rétegvízből táplálkozó „kifolyó” tulajdonképpen. Idézőjelbe téve mondom, hogy ennek megfelelően, de bizony ki is kopott a köztudatból, bár a felépítménye mind a mai napig megvan azt hiszem. A Hétbükkfa forrásból viszont ma is csordogál a víz, bár a hozama ennek a forrásnak is eléggé lecsökkent az utóbbi évtizedekben.

A Rókavári-forrásról a Kanizsa Televízió emlékezett meg legutóbb, két esztendővel ezelőtt. A rövidke, 2015. május 29. napján megjelent tudósításból kitűnik, hogy a Zalaerdő Zrt. nem felejtette el a Madárerdő-tanösvény mélyén megbúvó kis forrást:

„Újraéledt a forrás: ad vizet, de nem fogyasztható.

Közel 20 év után újra ad vizet a Rókavári forrás – a Csónakázó tó melletti parkerdőben, a Madárerdő tanösvény mentén lévő forrás vizét még nem vizsgáltatták be, ezért fogyasztásra nem alkalmas.Visszaköltözött az élet a Szarvasitatóként és Békás néven is ismert kis tóba, amióta a Zalaerdő Zrt. kitisztíttatta, és most már ad vizet az a forrás, ami régen is táplálta. A tavalyi évben az erdészet kollektívája úgy vette észre, hogy a forrás környékén a talajban található víz, ezért megpróbálták a forrást újra működőképessé tenni. ’Ennek érdekében tavaly megástuk a forrás mögötti területet, és azt tapasztaltuk, hogy a vízszint magasabban van, mint a forrás kifolyása, ebből arra következtettünk, hogy valószínűleg lehet ebből a forrásból vizet nyernünk, ezért az idei évben megástuk a forrás mögötti részt és dréncsövekkel próbáltuk meg bevezetni a forrásba a talajvizet.’– mondta el Kreiner Roland a Nagykanizsai Erdészet igazgatója.

A Rókavári forrás időszakonként fog egyelőre működni, ugyanis valahol szökik belőle a víz, de ezt megpróbálják megoldani. A vízminőség még nem lett bevizsgáltatva, ezért emberi fogyasztásra nem ajánlott.”

Ne feledjük el mi sem, érdemes hozzá kilátogatni: a környezete igazi, hamisítatlan, dél-zalai erdőrészlet…

Dr. Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.