A vegyeskar sikere Riva del Gardában - Bearanyozták a fesztivált

Hosszú utat tett meg Nagykanizsa Város Vegyeskara – szó szerint és átvitt értelemben is. A művészeti együttes tagjai a közelmúltban Riva del Gardában jártak, ahol nemzetközi versenyen vettek részt. A kanizsaiaknak sikerült kitűnniük a népes mezőnyből: aranydiplomát kaptak, ráadásul mindjárt kettőt!

A zene összehozza az embereket – legalábbis Riva del Gardában mindenképp. A Garda-tó északi csücskénél fekvő városkába 19 ország 33 kórusa – több mint 900 énekes – érkezett a világ különböző pontjairól október közepén. A 12. alkalommal megrendezett kórusfesztivál és -verseny fellépőinek listáján három magyar város, Ajka, Budapest és Nagykanizsa is szerepelt. A Cseke József vezette vegyeskar a megalakulása óta már három nemzetközi mustrán vett részt: az eddigi két ezüst- és egy bronz fokozat után az együttes most először aranydiplomát kapott.

– Úgy gondoltuk a tagokkal, ha már ilyen messze utazunk, akkor nemcsak „fesztiválozunk” egyet, hanem próbára is tesszük magunkat – kezdi a karnagy. – Az önkormányzat támogatásával tehát belevágtunk az útba. Két kategóriában neveztünk: az amatőr vegyeskarok mezőnyében magyar és egyetemes, valamint világi és szakrális szerzeményeket énekeltünk, az egyházzenei kategóriában pedig angol reneszánsz és olasz barokk zeneművet, illetve Kodály Zoltántól és Orbán Györgytől egy-egy darabot.

A városi vegyeskar énekesei kitettek magukért, mindkét kategóriában aranyminősítést kaptak. Az elismerést az egész csapat a magáénak érzi, de Cseke József szerint különösen azoknak jelent sokat, akik a kezdetek, tehát 1975 óta tagjai a közösségnek.

– A verseny után, a többi karnagyhoz hasonlóan, nekem is lehetőségem volt pár szót váltani a zsűrivel – meséli. – Akkor még semmit sem lehetett tudni az eredményekről, de azért röviden értékelték az elhangzott produkciókat. Velünk kapcsolatban a muzikalitást és a dinamikai érzéket emelték ki, és azt is mondták, hogy a drámai hatáskeltésben nagyon jók vagyunk. Ugyanakkor a hangképzésen még csiszolnunk kell. Ezzel mi is egyetértünk, így a jövőben erre még nagyobb hangsúlyt fektetünk majd.

Az olaszországi siker meghozta a vegyeskar versenyzési kedvét: 2018-ban két olyan megmérettetés is lesz, amelyen a csoport szeretne részt venni. Tavasszal Budapest ad otthont egy, a mostanihoz hasonló nívójú nemzetközi rendezvénynek, ősszel pedig a háromévente meghirdetett Kodály Zoltán Magyar Kórusversenyen bizonyítanának a kanizsaiak.

– A felkészüléshez profi hangképzőmester segítségét kérjük. Viszló István, a Nemzeti Énekkar tenorszólam-vezetője jó barátja a vegyeskarnak, és már az olaszországi szereplés előtt is számíthattunk a tanácsaira. Abban maradtunk vele, hogy a következő időszakban havonta egyszer találkozunk, és akkor azt a napot csak a hangképzés tökéletesítésére fordítjuk. Emellett új műveket tanulunk, a régieket is felfrissítjük, és élünk minden koncertlehetőséggel, ami adódik, hogy ne essünk ki a gyakorlatból. Egy kórus életében mindig fontos a versenyzés, jó, ha évente legalább egyszer fel tudjuk mérni, milyen fejlettségi szinten állunk.

Riva del Garda nem csak a két aranydiploma miatt marad még sokáig emlékezetes Nagykanizsa Város Vegyeskarának. A nemzetközi fesztiválon számos zenemű és előadói stílus megjelent.

– Európa szinte egészét lefedte a mezőny, ráadásul a kontinens északi részének jelenléte nagyon markáns volt: csak Finnországból öt-hat kar érkezett, és végül a fődíjat is finnek vitték haza. Az északi együttesek amúgy nagyon ott vannak a szeren: modern műveket énekelnek, és a tagok elsöprő többsége fiatal, akik rugalmasan követik az egyetemes kóruséneklés trendjeit. Ez az egész ma már nem csak arról szól, hogy az emberek kiállnak a színpadra és énekelnek. Az előadásnak egyre inkább része a színpadi kreativitás, ami mozgással, átrendeződéssel is járhat. Példának okáért, az észtek egy horrorfilm-adaptációt mutattak be, és az arcjátékuk, a mozdulataik, valamint a minimális hangszeres kíséret összhatása döbbenetes volt.

A kanizsai vegyeskar jövőre még egy nagy fába vágja a fejszéjét: Cseke József szeretné, ha az elmúlt két év közös munkájának gyümölcse hanghordozón is megjelenne. Mindenek előtt azonban december 16-án, Kodály Zoltán születésnapján a kórus – a kanizsai szimfonikusokkal közösen – koncertet ad a Felsőtemplomban a 135 évvel ezelőtt született és 50 éve elhunyt zeneszerzőre emlékezve, illetve egy kicsit már a közelgő karácsonyra is hangolva.

Nemes Dóra