A vörsi templom felújítására gyűjtenek

Gyűjtenek a betleheméről híres vörsi templom felújítására. Az Árpád-kori település templomát advent idején tízezrek látogatják, azonban az épület állaga évek óta romlik, homlokzata megkopott, falai vizesednek. A felújítás sokba kerül, az összeget a faluban élők támogatása mellett pályázati forrásból tudják előteremteni. A napokban jótékonysági rendezvényen is gyűjtöttek a templom rendbehozatalára.

Európa-szerte nincs párja a vörsi templomban épített betlehemnek, aminek megépítése az ’50-es években vált hagyománnyá. Az 50 négyzetméteres, látványos építményt január elejéig nagyon sokan látogatják. Hamarosan megkezdődik az idei építése. Azonban a templom belül falai vizesednek, omlik a vakolat. Kívül jól látható a homlokzat állagának romlása. A faluban élők szeretnék, ha a késő barokk stílusú templom megújulna, ezért összefogtak. Amennyi pénzt kapnak, azt mind a templomra költik, mondta a község alpolgármestere, Farkas Dezső, aki mindent megmozgatott, hogy a helyiek igénye teljesülhessen. Véleménye szerint a további állagromlás megelőzhető, ha időben kijavítják a meglévő hibákat.

Az épület felújítása mellett a templomkertben álló öreg, magas fákkal is adódnak teendők. Elérik a villanyhálózatot, illetve életveszélyesen megdőltek. Ezeket még novemberben kivágják és helyettük újakat telepítenek.

A tervek megvalósítása érdekében jótékonysági rendezvényt is szerveztek, s mintegy 200 főre főztek. Nagy üstben készült a szarvaspörkölt, miközben 70 kiló burgonyát pucoltak. Aki ráért, főzött. Mindenki kivette a részét a munkából. Az 514 fős település önkormányzata pályázatot nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához, azonban az elbírálásig sem ülnek tétlenül. Deák Tamás polgármester azt mondta, már az első alkalommal 500 ezer forintot gyűjtöttek össze a Szent Márton templomért.