A zalai táj – művészek szemével

facebook megosztás

Zalai táj címmel nyílt meg a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületének kiállítása tegnap este a HSMK-ban. Az Ősze András Galériában látható tárlaton 14 művész vall egyedi és sokszor újszerű megközelítésben arról, mit jelent számára szűkebb pátriája.

A nézőpontok és az alkalmazott technikák sokszínűsége jellemzi a kiállítást, a munkákat azonban mégis összeköti a közös téma: a zalai táj. – Az alkotások előtt bejártuk a férjemmel Zalát. Nagyon tetszettek például Milejszegen és Kustánszegen a mesterséges tavak, nagyon szép volt a környezetük, és az a dimbes-dombos táj! De aztán végül mégis a maradtam a vizes témánál, és a vízpartot festettem meg – árulta el Kassainé Szarjas Gertrúd.

Az idei kiállítás vezérgondolatát az egyesület elnöke találta ki. Stamler Lajos szerint a tagok nem okoztak csalódást egyedi megközelítéseikkel. – Attól féltem, hogy elmegyünk egy kommersz irányba, hiszen egy tájkép, sajnos, ezt a veszélyt is magában rejti, de azt gondolom, hogy sikerült elkerülni. Nagyon izgalmas, nagyon klassz munkákat látok – mondta el kérdésünkre.

A megnyitón Balogh László, a Humán Bizottság elnöke és Nagykanizsa Város Vegyeskara szép Zaláról énekelt, Dénes Sándor polgármester pedig azt mondta, a művek hatására mindenkiben megfogalmazódik valamilyen belső kép a szülőföldjéről, és ez azt jelenti, hogy az otthon mindig több, mint a dombok, a síkságok, az erdők és a tavak összessége. – Az otthon a hagyomány velünk élő világa, őseink munkálkodásának, cselekedeteinek a bennünk és közösségeinkben szunnyadó létezése. A megmunkált földek látványa, a folyók kanyargása, a magasba nyúló fa árnyéka a mi történetünk része – mutatott rá Dénes Sándor. A Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesülete minden évben adventi vásárral egybekötött kiállítást rendez, a mostani tárlat január 6-ig látható a HSMK Ősze András Galériájában.
 

Fotó: Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.