Bíróság előtt a röntgengéppel trükköző páros

Közel 45 millió forintos kárt okozó csalás elkövetésével vádolják azt a párost, akik egy röntgengép adásvétele során trükköztek, illetve egy hűtlenül kezelő galerit is bíróság elé állítanak holnap a megyeszékhelyen. A sértett mindkét esetben önkormányzat.

A Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa ítéli majd meg K. B. és társa bűnösségét, akiket jelentős kárt – 44 millió 375 ezer forint– okozó csalás bűntettével és más bűncselekményekkel is megvádolt az ügyészség. A vád szerint 2010. január 4-én egy dunántúli város önkormányzata, a vádlottak vezetése alatt álló céggel szerződést kötött egy röntgengép szállítására. A vádlottak az eredeti szállítási szerződésben meghatározott röntgengéptől eltérő, jóval gyengébb teljesítményű és kisebb értékű műszert szállítottak le, valótlan tartalmú okiratokkal. Eközben az önkormányzat a szerződésben vállalt összeget átutalta. Ezt követően a II. rendű vádlott a cég számlájára érkező összegből, a projekttel összefüggésbe nem hozható célokra utalt vagy utaltatott át pénzösszegeket. Az okozott kár nem térült meg.

A Zalaegerszegi Járásbíróságon pedig V. M. és társai állnak dr. Seruga Teodóra büntetőbíró elé. A galerit nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével is megvádolta a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség. A vád szerint V. M., aki egy dunántúli város önkormányzata által létrehozott intézményének – egy idősotthon –volt vezető beosztású tisztségviselője. Az elsőrendű vádlott a 2013. és 2015. esztendők közötti időszakban,a vagyonkezelői kötelezettségét oly módon szegte meg, hogy nem az előírt szabályoknak megfelelően helyezett el gondozottakat az időskorúak otthonában, és ezzel az intézményfenntartó sértettnek 1.464.340.-Ft vagyoni hátrányt okozott. Az intézményben a 2015. évben belső ellenőrzést rendeltek el, melynek során V. M. a fenti cselekménye leplezése érdekében a II. – VIII. rendű vádlottak által átmásolt, tartalmában meghamisított eseménynaplókat adott át és használt fel. Mindannyian bíróság elé kerültek, bűnösségükről és további sorsukról dr. Seruga Teodóra fog majd dönteni.

Papp Attila