Cseresnyés: sokat tett a kormány,hogy csökkenjen a munkabalesetek száma

A munkavállalók helyzetéről is szó volt hétfőn a parlamentben az interpellációk között, majd a képviselők megkezdték az azonnali kérdések óráját.

Schmuck Erzsébet (LMP) azt bírálta, hogy egy korábbi, visszavont elképzelés szerint 1-ről 3 évre emelkedett volna a munkaidőkeret maximális időtartama és "rabszolgaként" dolgoztatták volna az embereket. Értékelése szerint a kormány a tőke érdekeit helyezi előtérbe a családok helyett.
Igazságtalannak tartotta a túlórára és hétvégi munkára vonatkozó szabályozást, és a munkaügyi ellenőrzések csökkenéséről beszélt. Kifogásolta azt is, hogy tavaly 45-en haltak meg munkahelyi balesetben.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt felelte: áprilisban a gazdasági bizottság gazdaságpolitikai oldalról közelítette meg a kérdést és megegyezéses alapon biztosított volna nagyobb mozgásteret. Csúsztatásnak tartotta a munkaórák számának emelését és azt is közölte: tavaly 150 ezer ellenőrzés során 1,1 millió munkavállaló munkahelyét vizsgálták a hatóságok. Kiemelte azt is, hogy jelentősen nőtt a munkavédelmi képviselők száma, s sokat tett a kormány azért, hogy csökkenjen a munkabalesetek száma.
Az államtitkár tájékoztatása szerint mintegy 10 ezer azonnali intézkedést tettek veszélyes munkakörülmények felszámolása érdekében, az építőipar pedig prioritást kap az ellenőrzések során.

Firtl Mátyás (KDNP) arról érdeklődött, hogy milyenek a munkahelyvédelmi akcióprogram tapasztalatai. A programot azért nyújtották be, hogy segítsék a gazdasági fellendülést - emelte ki.
Milyen segítséget nyújtott a program az elmúlt öt évben? - tette fel a kérdést.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy az utóbbi hét évben a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,45 milliót. A magyar foglalkoztatási ráta magasabb az unió átlagánál, míg a munkanélküliség a negyedik legalacsonyabb - emelte ki. A KSH a rendszerváltozás óta nem mért ilyen magas foglalkoztatottságot és ilyen alacsony munkanélküliséget - szögezte le.
Egyetlen program sem nyújtott olyan komoly támogatást a munkahelyek megtartásához és teremtéséhez, mint a munkahelyvédelmi akció - jelentette ki.
 

MTI