Csalók a bíróság előtt

Csalók állnak holnap a Zalaegerszegi Járásbíróság büntetőtanácsai elé: az egyik ügyben az ügyészség, míg a másikban – az ügyészek elállása miatt – a csalást állító sértett képviseli a vádat.

A Zalaegerszegi Járásbíróságon a csalással vádolt F. V. és tíz társa kényszerülnek holnap számot adni tettükről dr. Gaider Bálint büntetőbíró előtt. A vád szerint F. V. vádlott még a 2014. évben vásárolt egy zalaegerszegi székhelyű kft.-t. Ezt követően rokonai, ismerősei felkeresték, hogy részükre valótlan tartalmú munkáltatói igazolást állítson ki. A hamis munkáltatói igazolásokat felhasználva, a kilenc vádlott társa egy Zalaegerszegen lévő áruházlánc boltjában hitelkártyát vagy áruhitelt igényeltek, majd műszaki cikkeket vásároltak. Úgy igényeltek hiteleket, hogy a hitelösszeg visszafizetésére se képességük, se pedig készségük nem volt, összességében 1 millió 271 ezer 820 Forintnyi kárt okozva cselekményükkel.

Négy és fél millió forintos kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja a sértett ifj. Sz. L. terheltet, akinek szintén holnap lesz „jelenése” a Zalaegerszegi Járásbíróságon. A büntetőügyben nem az ügyészség, hanem a sértett képviseli a vádat: ezt nevezzük pótmagánvádnak. A pótmagánvád szerint a pótmagánvádló (azaz a sértett) 2012. és 2013. években kölcsönt biztosított a vádlott részére építőipari munkálatok finanszírozására, összesen 4.500.000.-Ft összegben, azzal, hogy az a munkák befejezése és kifizetése után kerül visszafizetésre. A sértett a pénzét nem kapta vissza, a vádlottal a későbbiekben már a kapcsolatot sem tudta felvenni. Ifj. Sz. L. bűnösségéről dr. Kovács Erzsébet büntetőtanácsa fog majd dönteni.

Papp Attila