Cseresnyés: A kormány évek óta kiemelten fejlesztette a szakképzést

facebook megosztás

Napirend előtti felszólalásokkal és kérdésekkel folytatta munkáját az Országgyűlés hétfői ülésén.

Ikotity István (LMP) úgy ítélte meg: zsákutcába jutott a szakképzés, csupán néhány gazdasági szereplő pillanatnyi igényét elégíti ki; a képzéseket lebutítják, a fiatalokat egyre könnyebben engedik ki az iskolapadból. Mindez szerinte nem a hosszú távú célokat vagy a tudásalapú társadalmat szolgálja.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a kérdező tájékozatlanságát bírálta, mondván, összekeveri a felnőttképzést és az iskolarendszerű szakképzést, a részszakképzés és a gyorsított képzés ugyanis csak az előbbit érinti, a szakgimnáziumok, szakközépiskolák képzése úgy folytatódik, ahogy eddig zajlott. A kormány évek óta kiemelten fejlesztette a szakképzést - szögezte le -, ennek köszönhetően több tízezren szerezhetnek második szakmát ingyenesen.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a kormány rendre dicshimnuszokat zeng a bérek felzárkóztatásáról, de Magyarországon még a régióbeli versenytársaktól is elmarad a fizetések növekedése. A Jobbik béruniós kezdeményezése erősebb, mint valaha - hangoztatta. Szólt arról is, hogy a többi közt a bérhelyzet miatt hatszázezren hagyták el az országot.
Javasolta, hogy a kormány tárgyalja újra a multinacionális cégekkel kötött stratégiai megállapodásokat, amelyekben ki kell kötni a bérfelzárkóztatást. Elmondta, a Jobbik nem tekint ellenségként a multikra, a párt szerint a közteherviselés alá kell vonni őket.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára szerint jelentős mértékben emelkedtek a bérek az elmúlt időszakban. 2010 és 2017 szeptembere között 34-35 százalékos volt a reálbér-emelkedés. 2010 óta több mint 700 ezerrel többen dolgoznak, döntő hányaduk a versenyszférában helyezkedett el - tette hozzá. Az államtitkár egy 2016-os ENSZ-felmérésre hivatkozva azt mondta, Magyarország a térség egyik olyan országa, amely az egyik legkevesebb külföldön munkavállaló embert bocsátott ki.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.