Egy este a Quatuor Bourgogne kamaraegyüttessel

facebook megosztás

Helyi zeneszerző művét is játszotta a svájci Quatuor Bourgogne a tegnap esti, bemutatkozó koncertjén Nagykanizsán. Gölles Martin két darabot is szerzett a különleges felállású formációnak. Az evangélikus gyülekezeti házban megtartott előadás a kvartett első magyarországi turnéjának volt az egyik állomása.

A barátság és a zene szeretete köti össze a svájci zenészeket. Kamaraegyüttesük egy véletlennek köszönhetően alakult meg 2013-ban. – Martin Kunzzal együtt játszottunk régen egy svájci katonazenekarban. Harminc évig nem is hallottunk egymásról, amikor egyszer csak összetalálkoztunk Bernben, és arra gondoltunk, mi lenne, ha játszanánk valamit együtt – árulta el Claude Delley, a Quatuor Bourgogne alapítója. A pároshoz még abban az évben egy basszetkürtös, tavaly pedig egy zongorista is csatlakozott.

A zongorából és három klarinétból álló formáció ritka, ezért a tagok átiratokat vagy kifejezetten a részükre szerzett darabokat adnak elő. Gölles Martinnal is innen ered a kapcsolat. – Claude 2015 környékén kért meg egy magyaros darab megírására, ez a Danses Hongroises, azaz a Magyar táncok, amiben nem csak táncdallamok vannak, hiszen az egész magyar népdalokból lett összeállítva. Tavaly egy zongorista, Martin felesége csatlakozott az együtteshez, és kérték, hogy szerezzek egy másik művet is, így írtam egy svájci szvitet – mondta a zeneszerző. A kamaraegyüttes most először mutatkozik be Magyarországon a Keszthelyt, Zalaegerszeget és Szepetneket is érintő turnéval. Kanizsán vasárnap még egyszer fellépnek a művészek: a református templomban, a délelőtti istentisztelet után adnak egy rövid koncertet.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.