Emlékesttel zárul a Sigmund Romberg emlékév

November 9-én 18 órakor a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában zárul a Sigmund Romberg tiszteletére rendezett emlékév. A Nagykanizsán született világhírű zeneszerző életútjának bemutatására egy emlékest keretében kerül sor.

A Rosenberg Zsigmondként anyakönyvezett és később Sigmund Rombergként ismertté vált zeneszerzőt és családját Kocsis Katalin zenekutató mutatja be. Az emlékezést Baráth Zoltán igazgató folytatja, aki Romberg zenei sokszínűségét bemutató prezentációval készül. Az est folyamán Baráth Yvette, Simó Márta, az Orff ütőegyüttes és a tanári vonósnégyes gondoskodik a Romberg szerzeményekből összeállított műsorról. A Romberg-emlékestre a belépés díjtalan.

A szervezők bíznak abban, hogy a mostani rendezvény méltó lezárása lesz az egy éve zajló emlékévnek, melynek történéseit az alábbiakban foglaltuk össze:

Az eltelt egy évben több alkalommal is emlékeztek Sigmund Rombergre városunkban. Czeglédi Mária kanizsai cukrász új termékeként Romberg-tortát dobott a piacra, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend. Folytatásként a Kanizsai Antológia 17. számában Rontó Attila tollából  egy novella jelent meg. A képzőművészet területéről Ludvig Dániel egy Rombergről készült festménnyel rukkolt elő, ami egyedülállónak számít a maga nemében. A híres zeneszerző nevét viselő emlékbizottság pedig július 29-én, a zeneszerző születésének 130. évfordulóján megemlékezést tartott Sigmund Romberg emléktáblájánál. A Facebook-on Kocsis Katalin és Halász Gyula szerkesztésében pedig folyamatosan frissülő oldalon népszerűsítik városunk híres szülöttét. Ezen kívül jelentős szerepet vállalt a Prémium Zala megyei magazin tavaszi száma a Romberg életmű bemutatásával. A Sigmund Romberg Nemzetközi Gyűjtemény anyagát is sikerült több fotóval, kottával, dokumentummal gazdagítani. Sikerként könyvelhető el az is, hogy több hazai operett és musical énekes, jazz zenés figyelmét sikerült felhívnunk Romberg dalaira, örökzöldjeire.