Felavatták gróf Somssich Antal felújított síremlékét

facebook megosztás

Felavatták gróf Somssich Antal felújított síremlékét a Zalakomárhoz tartozó ormándpusztai temetőben. A két nemzet katonájaként emlegetett gróf 1919-ben jelentkezett a lengyel hadseregbe, amelynek tagjaként harcolt a lengyel-szovjet háborúban is. A megemlékezésen Cseresnyés Péter úgy fogalmazott, Somssich Antal élete kiváló példája a lengyel-magyar barátságnak. Az országgyűlési képviselő hozzátette, a sors úgy hozta, hogy most ismét egy hajóban evez a két nemzet, az ellenség azonban ezúttal nem keletről, hanem nyugatról érkezik.

A Somssich család egyik leszármazottja is részt vett gróf Somssich Antal felújított síremlékének ünnepélyes átadásán. Az ormándpusztai temetőben rendezett megemlékezésen a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében elmondta, Somssich Antal életét a történelem formálta. - A 19. században született ifjút 1914-ben sodorta magával a nagy háború a szerb, majd az olasz frontra, ahol a harcoló csapatok élelmezését biztosítja. Aztán Nyugat-Galíciába, ahol a tábori csendőrség parancsnoka. Sajátos megbízatása a török eredetű családból származó századosnak, hogy a törökök által megszállt területek közbiztonságát felügyelte. Aztán végigharcolta az első világháborút, bronz, majd ezüst katonai érdeméremmel, Károly-csapatkereszttel és a török félhold renddel tüntették ki - mondta Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

A háború azonban nem ért véget Somssich Antal számára. 1919-ben jelentkezett a lengyel hadseregbe és a 10. litván, majd a 22. kárpátaljai ulánusezred alezredeseként küzdött a lengyel-szovjet háborúban. - Somssich Antal, ahogy már mondtam, közös hősünk. Számunkra ez nagyon fontos, a lengyelek számára ez nagyon fontos, mert ez az egyik példája az ezeréves lengyel-magyar barátságnak, erősíti ezt a barátságot - fogalmazott Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete.

A mementó avatásán Cseresnyés Péter is emlékeztetett, Somssich Antal élete kiváló példa a két nemzet közötti barátságra. Mint mondta, a sors úgy hozta, hogy most ismét egy hajóban evez a két nép, az ellenség azonban ezúttal nem keletről, hanem nyugatról érkezik. - Példát jelent, hogy hogyan kell őrizni azt a hagyományt, hogyan kell azt a kulturális örökséget őriznünk, amit megörököltünk eleinktől. És sokszor nemcsak őriznünk kell, hanem harcolni kell azért, hogy ez megmaradhasson. És pont ebben az időszakban, amikor komoly erők vannak azon, hogy az európai kulturális hagyományokat, a hagyományos berendezkedést fölborítsák, a hagyományos európai kultúrát elértéktelenítsék, és ez már nagyon nagy probléma, kell találni helyben is olyan hősöket, akik saját életükkel példát mutattak - hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Somssich Antal nevét nemcsak ez az emlékhely őrzi az ormándpusztai temetőben, a zalakomári általános iskola ugyanis tiszteletből felvette a gróf nevét.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.