Garázdák, kábítószer kereskedők és egy "mutogatós" is bíróság elé áll holnap

A megyeszékhely járásbíróságán garázdákat, míg Nagykanizsán pedig szepetneki kábítószer-kereskedőket és egy kanizsai „mutogatós bácsit” állítanak holnap bíráik elé.

A Zalaegerszegi Járásbíróságon dr. Kovács Erzsébet büntetőbíró dönt majd G. Lajos Győző bűnösségéről, akit garázdasággal és testi sértéssel is megvádolt az ügyészség. Egy közúti kakaskodás fajult verekedéssé tavaly ősszel a Zalacséb – Zalaegerszeg közötti úton, a bagodi kereszteződésnél. Két autós előzgette egymást, majd az egyik – vesztére – megállította a másik autóst, aki erre egy széklábbal támadt rá.

G. Lajos Győző terhelt 2016. október 28. napjának kora délelőttjén kanyarodott ki teherautójával a sértett által vezetett személygépkocsi elé, ami Zalacséb felől közlekedett Zalaegerszeg irányába. A két gépjármű több ízben megelőzte egymást, majd a bagodi kereszteződésnél a sértett a gépkocsiját félreállította és bevárta a terhelt járművét. G. Lajos – látva, hogy a sértett az autójából kiszállva gyalogosan felé tart – megállt a tehergépkocsijával. A sértett ekkor szitkozódva és indulatosan kérte számon a terheltet, mivel az egyik előzés alkalmával úgy érzékelte, hogy G. Lajos leszorítja őt az úttestről. Szóváltás alakult ki köztük, majd a vita hevében a terhelt az anyósülésről magához vett egy körülbelül fél méter hosszúságú, fából készült széklábat, és fenyegető mozdulatot tett vele a sértett felé. A sértett erre benyúlt a gépkocsi lehúzott ablakán és megragadta G. Lajos terhelt széklábat tartó kezét, illetve a mellkasánál a terhelt mellényét. Miután a sértett elengedte, a terhelt is kiszállt a járműből, a széklábbal továbbra is hadonászott a sértett felé, miközben kölcsönösen szidalmazták egymást. A sértett folyamatosan igyekezett távol tartani magától a terheltet a kezével, eközben ismét megragadta G. Lajos mellényét, ami a dulakodás közben elszakadt. A sértett ekkor elengedte a megnyugodni látszó terheltet és – belátva, hogy nem tud szót érteni vele – elindult az autója felé. A terhelt ekkor a még mindig a kezében tartott széklábbal egy közepes erejű ütést mért a sértett koponyájának jobb oldalára, majd beszállt a gépjárművébe és elhajtott a helyszínről. Az ütés következtében a sértett könnyebben megsérült: a koponyájának jobb oldalán, a halántéka tájékán zúzott seb keletkezett.

Szintén dr. Kovács Erzsébet büntetőtanácsa dönt majd holnap délután egy órától S. Cs. ügyében, akit ugyancsak garázdasággal, és emellett más bűncselekményekkel is megvádoltak a zalaegerszegi ügyészek. A vád szerint a vádlottak 2016 novemberében, egy Zala megyei község italboltjában tartózkodtak, ahol a II. rendű vádlott szóváltásba keveredett egy vendéggel. A vitába S. Cs. is bekapcsolódott, de végül a vendéglátóhely üzemeltetője kitessékelte a vádlottakat a helyiségből. Később azonban visszatértek, majd ismételt távozásuk során a II. rendű vádlott kiütötte a vendéglátóhely mellékhelyisége ajtajának az üvegét. De S. Cs. elsőrendű vádlottnak ez nem volt elég, így, még ugyanaznap, ismeretlen társaival újfent megjelent az italboltban, „revansot” venni. S. Cs. a társaival együtt rontott be a kocsmába, majd arcon ütötte a sértettet, míg társai fokossal, bottal, s egy napernyő rúdjával is bántalmazták, ütötték-rúgták a szerencsétlenül járt embert.

Nagykanizsa Járásbíróságán dr. Horváth Károlyné ítélkezik majd H. Szabolcs és L. Nándor büntetőügyében, akik zöldségek és gyümölcsök helyett cannabist termeltek Szepetneken, hogy aztán marihuánát állítsanak elő belőle. A Nagykanizsai Járási Ügyészség vádirata szerint a két terhelt 2016. őszén határozta el, hogy a H. Szabolcs használatában lévő szepetneki ingatlanon található melléképületet belülről átalakítják, s a szükséges eszközök felszerelésével alkalmassá teszik arra, hogy abban marihuána előállítása – és H. Szabolcs szándéka szerint későbbi értékesítése – céljából cannabis sativát termeljenek. A két férfi 2016. október végén alakította ki a növények termesztéséhez szükséges helyiséget, majd azt felszerelték a H. Szabolcs által internetről beszerzett és biztosított, termeléshez szükséges eszközökkel, elültették a palántákat, s a rendőrségi eljárás megindulásáig a telepítést közösen gondozták, rendszeresen locsolták. A Nagykanizsai Rendőrkapitányság munkatársai lakossági bejelentés alapján, 2016. november 26-án keresték fel H. Szabolcs otthonát. Ekkor, a terhelt ruházatának átvizsgálása során fóliába csomagolva zöld növényi törmeléket és egy digitális mérleget találtak, a melléképületből pedig 20 tő cannabis sativa növényt, a kábítószer termesztéséhez és elosztásához szükséges eszközöket – így simítózáras tasakokat, fém őrlőt, tápegységet, kapcsolót és elosztót, trágyát, hungarocell táblát, ventilátort és fűtőlámpát, szellőztetőt, hőmérőt, fehér-fekete fóliát, hőfóliát és vödröt – foglaltak le. Ugyanakkor az L. Nándor által használt szepetneki ingatlanban pedig, a vádlott telefonja mellett simítózáras tasakban zöld növényi ágvégződést, illetve dohányőrlőt talált és foglalt le a nyomozóhatóság. A terheltektől lefoglalt anyagok kábítószer tartalma a csekély mennyiség felső határát meghaladták, de nem érték el a jelentős mennyiséget.

H. Szabolcs a leírtakon túl, már korábban is követett el kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket: a saját bevallása szerint, a 2015. és 2016. években maga által megtermelt kábítószert általában 2500 –Ft/gramm egységáron, ismeretségi körében, ellenérték fejében több alkalommal is értékesített, közel 100 ezer forint értékben, amiért most ugyancsak felelnie kell. Őt kábítószer-kereskedelem bűntettével és kábítószer birtoklásának bűntettével, míg L. Norbertet pedig kábítószer birtoklásának bűntettével vádolják.

Ugyancsak dr. Horváth Károlyné dönt majd holnap, a kora délutáni órákban K. I. bűnösségéről, akit pedig szeméremsértés vétségével vádol az ügyészség. A vád szerint K. I. a 2016. év második felében, két alkalommal is önkielégítést végzett nyilvános területen: egy alkalommal egy játszótéren, másodszorra pedig a járdán, a sértettel szembe fordulva.

Papp Attila