GasztroKanizsa: A kedvenc szelet a család kedvence

facebook megosztás

A családban mindenki édesszájú, jegyezte meg Bönöcz Jánosné Jutka, a ház asszonya. Nem válogatósak sem a lányai, Diána és Viktória, sem a férje. Ha édes, sós, vagy kelt tésztát süt éppen, mindegyiknek örül a família.

Az olcsó kedvenc szelet receptjét egy megsárgult füzet őrzi, amit még Juliska mama vetett papírra hajdanán.

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 12 dkg zsír, 1 tojás, só, fél csomag sütőpor és annyi tejföl, amennyit felvesz.

Elkészítése:

A lisztbe beletesszük a sütőport, belemorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a porcukrot, egy csipet sót, a tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható legyen a tésztánk. Majd 3 egyforma részre osztjuk, a tepsinek megfelelő méretű lapokra nyújtjuk, és a tepsi tetején világosra sütjük.

A krém hozzávalói:

20 dkg vaj, vagy margarin, 25 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, fél liter tej, 2 evőkanál kristálycukor, 4 púpozott evőkanál liszt, citrom, 2 kanál kakaó, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 4 evőkanál étolaj.

A krém elkészítése:

A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük. A tejből, a kristálycukorból és a lisztből sűrű krémet főzünk. Ha teljesen kihűlt, simára keverjük és kettéosztjuk. Az egyikhez a citrom lereszelt héját és levét, a másikhoz kakaót keverünk, és ezekkel megtöltjük a lapokat. A tetejére rákenjük a gőz fölött felolvasztott és étolajjal összekevert csokoládét.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.