Ingyenesen vizsgálták meg a csapi térségi iskolában tanulók látását

facebook megosztás

Látásvizsgálat a Csapiban működő Térségi Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium tanulói körében. A Magyar Látszerész Szövetség szakemberei ingyenesen végzik a munkát. Ezt a Gyermekétkeztetési Alapítvány teszi lehetővé, amely azért döntött a segítségnyújtás mellett, mert tevékenysége során sok gyerekkel találkozik, így észlelte a rejtett problémát.

- Nagyon sokuknál elég komoly probléma van a látással, különböző szembetegségekkel, és a családnak szemüvegre ugyanúgy nincsen pénze, mint másra. Ezért határoztuk el, hogy megpróbálunk ez irányban is lépni, és elkezdeni a segítségnyújtást – mondta el Kromek Henriett a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke.

Az ingyenes látásfelmérést országszerte több helyen is elvégzik. A látszerész szövetség jóvoltából a megfelelő szemüveget is ingyen kapják a rászoruló gyerekek.

- Másfél év alatt több mint tíz helyen megfordultunk, és több mint kettőszáz szemüveget készítettünk el, az azt jelenti, hogy jóval több gyereket szűrtünk meg. A kettőszáz szemüvegből adódóan az a tapasztalat, hogy a szülők vagy nem képesek önerőből kigazdálkodni a szemüveg árát, vagy éppen nem is gondolták, hogy a gyereknek szemüvegre van szüksége. Ezért jött létre ez a program – fogalmazott Tóbiás Richárd a Magyar Látszerészek Szövetségének elnöke.

A csapi intézmény vezetősége szerint gyanúsan kevés a szemüveges gyermek náluk.
Ennek okaként azt sejtik, hogy tanulóik jó része nehéz helyzetű családban él. A rossz látás azonban a tanulásra is hatással van, ezért az iskola vezetősége a szövetéghez fordult egy átfogó szűrővizsgálat igényével.

- Manapság egy szemüveg ára sok esetben hozzámérhető egy család egyik keresetéhez, hogy finoman fogalmazzak, tehát ezek a családok nagyon nagy segítségként fogják ezt megélni, hogy a gyerekek, ha szükséges, szemüveget kapjanak – mondta Faragó Zsolt a Térségi Általános Iskola Szakiskola és Kollégium igazgatója.

Egyes felmérések szerint Magyarországon csaknem százezer gyermek küzd látásproblémákkal. Közülük százötvené Csapiban hétfőn megoldódott.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.