Minden gyermek megfelelő körülmények közt szerezhessen korszerű tudást

Az a legfontosabb, hogy minden gyermek megfelelő körülmények közt szerezhessen korszerű tudást, hangzott el a Nagykanizsai Tankerületi Központ által szervezett sajtóbeszélgetésen. A tankerületi központok egy évvel ezelőtt alakultak meg, a Vécsey utcai székhelyen kanizsai, palini, borsfai és keszthelyi intézményvezetők osztották meg tapasztalataikat az elmúlt hónapokról.

A Nagykanizsai Tankerületi Központ elmúlt egy éve szakmai és gazdasági szempontból is eredményesen telt. Az évi 7,7 milliárd forintos költségvetési keret biztosította a központ stabil működését, emellett lehetőséget teremtett az iskolák infrastrukturális fejlesztésére, a tankönyvtámogatásra és a tehetséggondozásra is. Ez utóbbira eddig több mint 14 millió forintot költöttek. A kanizsai tankerületi központhoz három járás – Nagykanizsa, Letenye és Keszthely – 52 intézménye tartozik. Ezekben az iskolákban csaknem 12 ezren tanulnak.

– Szakmai alapokon születnek döntések, és a tankerületi központnak mind az 52 intézmény ugyanolyan fontos. Számunkra nem az a lényeges, hogy kis iskoláról vagy nagyról, kis település vagy nagy település intézményéről beszélünk. A célunk és a feladatunk az, minden intézményben ugyanazokat a jó feltételeket tudjuk biztosítani a gyerekek számára – hangsúlyozta Magyar Ferenc, a Nagykanizsai Tankerületi Központ igazgatója.

A járások területi elhelyezkedéséből adódóan Keszthelyen egy kihelyezett telephely is működik. – Közvetítőként segítette az intézmények munkáját. Úgy gondolom, most, az egy év elteltével jutottunk el oda, hogy már egy jól működő rendszer kezd kialakulni, amelyben már látjuk az információk áramlását, a jogosultsági köröket – mondta Krasznai Tamásné, a keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI intézményvezetője.

Nemrég elkészült egy, a következő öt évre szóló fejlesztési terv, amely egyebek mellett az egész tankerületet átfogó szakmai munkaközösségek létrehozását rögzíti. Így a jövő évtől elindulhat az iskolapszichológusok és a történelemtanárok munkaközössége, vagy akár az intézményvezetők klubja is. – Erre volt példa a múltban Nagykanizsán, az igazgatóknak volt egy kötetlenebb klubja is. Nem azt mondom, hogy gyakori rendszerességgel, de a hálózatos működésben erre is szükség van a tankerületi felállásban is – véli Balogh László, a Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója. A Nagykanizsai Tankerületi Központ nemcsak a hozzá tartozó intézmények közti együttműködést szorgalmazza, hanem az önkormányzatokkal, a civil szervezetekkel és a felsőoktatási intézményekkel való partnerséget is, így ezeknek a kapcsolatoknak az elmélyítésére is törekszik.

Fotó: Gergely Szilárd