NGM államtitkár: az informatika kitörési pontja lehet a magyar gazdaságnak

facebook megosztás

Az informatikai fejlesztések iparága egy kitörési pontja lehet a magyar gazdaságnak - mondta Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az építészeti tervező szoftvereket fejlesztő Graphisoft ötszázadik munkavállalójának alkalmazását ünneplő rendezvényen elmondta, eddig több tucat cég jelentkezett a kormány közelmúltban meghirdetett, 4 ezer informatikai fejlesztő képzését célzó programjára.

Emlékeztetett, a programba jelentkezők 3-4 hónapos alapképzést követően helyezkedhetnek el a részt vevő vállalatoknál, amelyek saját területükön viszik tovább a képzést.

Cseresnyés Péter szólt a kedvező magyarországi foglalkoztatottsági adatokról is, kifejtve, hogy a 2011-es 3,8 millióról az idei év második felére 4,4 millióra emelkedett a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélküliség 4,1 százalékra csökkent, aminél csak Máltán, Németországban és Csehországban mérnek alacsonyabbat az Európai Unióban.

Ezen kedvező mutatók mögött - az erről szóló kritikák ellenére - nem a közfoglalkoztatás áll, ugyanis az abban részt vevők száma 2010 óta 100-110 ezerrel emelkedett, míg a versenyszférában 500 ezerrel dolgoznak többen - jegyezte meg az államtitkár.

Kiemelte továbbá, hogy a 2010-es 800 ezerről 350 ezerre csökkent az ország inaktív munkaerő-tartaléka, vagyis azoknak a száma, akik rövid időn belül bevethetők a munkaerőpiacon. Ezzel egyidőben azonban a hét évvel ezelőtti 15 ezerről 50 ezer nőtt az üres álláshelyek száma a versenyszférában, miközben az állami foglalkoztatóknál szinte változatlanul 15 ezer körül van ez a szám.

Várkonyi Viktor, a Graphisoft vezérigazgatója beszédében azt mondta, Magyarország pici országként nem válhat gépipari-, vagy más tőkeigényes iparág nagyhatalmává, helyette a magyar oktatásra, szaktudásra alapozó szellemi termék előállítása jelenthet kitörési pontot.

Közölte, a Graphisoft bevételeinek 98 százaléka is ebből a forrásból származik, az idei összbevételük pedig várhatóan meghaladja a 25 milliárd forintot.

A jelenleg is budapesti központtal működő, de a világ számos pontján leányvállalattal rendelkező Graphisoftot 1982-ben alapították Magyarországon, jelenleg a Nemetschek német szakmai befektető csoport tulajdonában áll.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.