Reagált a Zalaerdő

facebook megosztás

A napokban bejárta hír a média egy részét, miszerint „áramütés érheti” a házi kedvenceket a Csónakázó-tó melletti erdei tornapálya környékén, ahová villanypásztort telepítettek. A Kanizsa Televízió híradója kiderítette: villanypásztor ugyan van, de az áramütés kizárt.

Ezen a Zalaerdő Zrt., illetve a kanizsai erdészet kezelésében lévő területen speciális erdőgazdálkodást folytatnak.

- Azokat az erdőket, amelyeket valamilyen okból véghasználnunk kell, a véghasználat miatt az időtartamukat elnyújtjuk 20-30 évre. Úgynevezett átalakító üzemmódban gazdálkodunk. Ezeken a területeken szálaló vágás előírással működtetjük ezeket az erdőket. Gyakorlatilag, hogy a szálaló vágás megvalósuljon, tehát a természetes felújítása megvalósuljon a területnek, a területre lehulló makkot meg kell őriznünk. ez az erdőtömb idegen vadgazdálkodó által kezelt terület, és az a tapasztalat, hogy jelentős mennyiségű vaddisznó él az erdőben. És ez a mennyiség már sajnos olyan mértékű, hogy ezt a bizonyos felújítási módot akadályozza. Ahhoz, hogy ezt a bizonyos kárt megakadályozzuk, villanypásztort kellett építenünk – mondta el Kreiner Roland a Zalaerdő Zrt. 1. számú Erdészetének igazgatója.

Az erdei tornapálya közelében 1500 méter hosszan futó villanypásztor megakadályozza, hogy a vaddisznók bemenjenek a védett területre.

- A Zalaerdő Zrt. csak olyan villanypásztor készüléket használ, ami a kereskedelmi forgalomban kapható. Ezek úgy vannak elkészítve, különböző szabályok szerint, hogy semmiképpen ne legyen élettani hatásuk. Ez azt jelenti, ha valaki megfogja, vagy akár egy állat belekeveredik, annak csak egy kellemetlen érzés lesz, amikor a villanypásztorral érintkezik, egyébként semmilyen hatása nem lesz, nem fogja agyoncsapni a hozzáérőt – fogalmazott az erdészetigazgató.

Az álhír kapcsán egyes médiumok nem keresték meg a Zalaerdő Zrt-t, pedig akkor tisztázni lehetett volna a félreértést, szögezi le a cég sajtó- és PR-munkatársa.

- Sajnos az elmúlt időszakban előfordult, hogy nem kerestek meg minket bizonyos sajtóorgánumok, és enélkül írtak cikkeket, ami online felületeken jelent meg. Sajnos nem igazán volt valóság alapjuk, viszont azt szeretném hangsúlyozni, hogy bármikor, ha megkeresnek bennünket – a Zalaerdő honlapján ott van minden elérhetőség – állunk a rendelkezésre – és szakavatott kollégák elmondják az adott témában a tudnivalókat – mondta el Steyer Edina a Zalaerdő Zrt. PR ügyintézője.

A villanypásztornál több helyen is kihelyeztek figyelmeztető táblákat.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.