A jövő évtől már nem perlekedhetünk „csak úgy” – kötelező lesz a jogi képviselet

facebook megosztás

Rossz hír az eddig „hobbiból”, úgymond „folyton-folyvást” a bíróságokra rohangáló perlekedőknek,hogy a polgári perrendtartást szabályozó, új törvény számos változást vezet majd be a bírósági eljárás eddig megszokott szabályai közé a jövő esztendőtől. Az egyik leglényegesebb, hogy a 2018. január 1-jén és ezt követően induló perekben, a peres eljárás során a felek számára kötelező lesz a jogi képviselet. Az általános szabály alól csak a járásbíróság hatáskörébe tartozó és a munkaügyi perek jelentenek kivételt.

A jogi képviselet kötelező igénybe vételéről a bíróság a felperest akkor tájékoztatja, amikor a keresetlevelet a bíróság visszautasítja, vagy ha az eljárás folyamán lép perbe, a perbevonás közlésével. Az alperesnek szóló tájékoztatást a bíróság a kereset közlésével, illetőleg a perbevonás, perbe állítás kezdeményezésének közlésével egyidejűleg nyújtja.

A kötelező jogi képviselet szabályai vonatkoznak a fellebbezési és perújítási eljárásra, továbbá a felülvizsgálati eljárásban az ellenkérelmet előterjesztő félre is.A kötelező jogi képviselet hiányának legfontosabb következménye, hogy a fél perbeli nyilatkozata, cselekménye hatálytalan, azt úgy kell tekinteni, mintha a fél perbeli cselekményt, nyilatkozatot egyáltalán nem tesz. További jogkövetkezmény, hogy a perorvoslati kérelmet a bíróság hiánypótlási felhívás nélkül visszautasítja, illetve az eljárást hivatalból megszünteti.A képviselő részére a meghatalmazást a fél vagy a törvényes képviselője adhatja. A bíróság előtti képviseletre vonatkozó meghatalmazás a féltől vagy törvényes képviselőjétől származó, a bírósághoz intézett jognyilatkozat, amely alapján a képviselő a képviselt nevében és érdekében végezhet percselekményeket, s tehet nyilatkozatokat.

A fél több személynek is adhat meghatalmazást. Ebben az esetben a felet a meghatalmazottak bármelyike képviselheti azzal a megkötéssel, hogy egy-egy perbeli cselekménynél vagy jognyilatkozat megtételénél csak egyikük járhat el. Amennyiben a meghatalmazottak nyilatkozatai vagy cselekményei egymástól eltérnek, azt a bíróság akként bírálja el, mintha magának a félnek a nyilatkozatai vagy cselekményei lennének eltérőek. Ha a félnek több meghatalmazottja van, a bíróság bármelyik meghatalmazott részére joghatályosan kézbesítheti a félnek szóló iratokat.Ha a felperes a megszűnt jogi képviseletének pótlásáról felhívás ellenére nem gondoskodik, a bíróság az eljárást megszünteti.

Amennyiben pedig a viszontkeresetet előterjesztő alperes – felhívás ellenére – nem gondoskodik megszűnt jogi képviseletének pótlásáról, a bíróság az eljárást részlegesen, a viszontkereset tekintetében szünteti meg.

A Fővárosi Törvényszék által készített összefoglalóról a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Bartalné dr. Mentes Judit tájékoztatta hírportálunkat.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.