Advent a múzeumban

facebook megosztás

Az adventi készülődés jegyében tartottak családi napot a Thúry György Múzeumban. Az érdeklődők minden kreativitásukat kiélhették, ráadásul azt is megtudhatták, hogyan készültek régen – például a Dunántúlon – a karácsonyra.

A múzeumba látogatók egyebek mellett azt is megismerhették, a régi népi kultúrában milyen szabályai, hagyományai voltak az ünnepi asztal megterítésének. – Azt tartották, hogy minden, ami a karácsonyi asztalon megtalálható, vagy alatta van, bűvös erővel rendelkezik. Például akár két-három terítőt is feltettek az asztalra: odafigyeltek még arra is, hogy legalulra egy egyszerű kerüljön, arra egy díszesebb, a legtetejére pedig egy még díszesebb. Még az is fontos volt, hogy a minták, amikkel megszőtték ezeket az abroszokat, egymásra merőlegesen álljanak – fogalmazott Kiss Nóra, a múzeum néprajzos-muzeológus munkatársa. A terítékre hagyományos karácsonyi finomságok, az asztal alá pedig magvak és szerszámok kerültek a bő termés és a jó munka reményében.


Készül a karácsonyi dísz (Fotó: Jancsi László)

A múzeumban harmadik alkalommal rendeztek tematikus családi napot. Mint azt Kálovicsné Lebár Edit művelődésszervező elmondta, a korábbi években szervezett csoportokban várták a diákokat az adventi időszakban, idén azonban már a családokat is szerették volna becsalogatni a múzeumba egy kis közös készülődésre. A gyerekek és a felnőttek együtt készíthettek díszeket a közelgő ünnepre, valamint apró, kézműves ajándékokat a karácsonyfa alá.

Kézműveskedő gyerekek a múzeumban

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.