Csalókat és egy kábítószer-kereskedőt állítanak holnap a megyeszékhely bíróságai elé

Holnap csalók és egy kábítószer kereskedő is bíróság elé kényszerül állni Zalaegerszegen. A költségvetési csalók több, mint 178 millió forinttal károsították meg a Magyar Államot, míg egy másik csalárd társaság pedig egy magánszemélyt vert át, 18 millió forinttal. A kábítószer-kereskedő S. Roland pedig évekig árulta a kábítószert a zalai megyeszékhelyen, mikor végre elfogták a szemfüles rendőrök.

A Zalaegerszegi Törvényszék dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa ítél majd a „számlagyáros” K. K. J. és társai ügyében, akik az ügyészek szerint több, mint 178 millió forinttal károsították meg a Magyar Államot.  A vád szerint a II. és a III. rendű vádlottak cége, valamint az I. rendű vádlott K. K. J. ügyvezetése alatt álló két cég között – a vádlottak közös megállapodása értelmében – 2012 és 2013 között fiktív számlák születtek, az ebből keletkezett hasznot, 178 millió 481 ezer 236 Forintot, azaz a fiktív számlák ÁFA tartalmát pedig a vádlottak egymás között elosztották.

Szintén a megyeszékhelyi Várkör útra, de már a Zalaegerszegi Járásbíróság Szalai Csabáné dr. Horváth Katalin vezette büntetőtanácsa elé várnak holnap egy másik csaló társaságot, akik egy magánszemélyt vertek át sok millió forinttal. A vád szerint Sz. A. és két társa a zalai megyeszékhelyen, 2015 decemberében határozta el, hogy a hiszékeny sértettől, egy kitalált történettel fognak majd pénzt szerezni. Ennek megfelelően, a III. rendű vádlott egy befolyásos, európai uniós támogatásokat intézni tudó személy szerepét játszotta el, és uniós támogatások megszerzését ígérte, nagyobb összegű készpénz ellenében. A sértett ennek érdekében több alkalommal, összesen 18 millió 41 ezer 350 Forint készpénzt adott át a vádlottaknak, akiknek céljuk kizárólag a sértett pénzének jogtalan megszerzésére irányult, valójában semmilyen európai uniós támogatást nem intéztek, ugyanis erre lehetőségük sem lett volna.

Nem munkából, hanem kábítószer árusításából kívánta megélhetését biztosítani S. Roland, aki a zalai megyeszékhelyen porciózta és adta-vette a drogot, míg fülön nem csípték a zalaegerszegi rendőrök. Holnap a Zalaegerszegi Járásbíróságon, dr. Seruga Teodóra büntetőbíró előtt kell majd számot adnia tetteiről. A kábítószer-kereskedelem bűntettével megvádolt S. Roland a vád szerint rendszeres jövedelemszerzés céljából határozta el néhány esztendővel ezelőtt, hogy különböző fajtájú kábítószereket fog beszerezni, azokat adagokra porciózza, majd azt Zalaegerszeg területén értékesíti. Az elhatározásából tett lett, és a 2014. évtől kezdődően egészen a 2016. április 29. napi elfogásáig Zalaegerszegen rendszeresen, anyagi haszonszerzés érdekében értékesített, illetve adott át kábítószert különböző személyeknek.

Ténykedésének bűnügyi portyaszolgálatot teljesítő rendőrjárőrök vetettek véget, mikoris 2016. április 29. napján, az esti órákban Zalaegerszegen, az Alsóerdei úton található Spar áruház parkolójában tetten kapták, miközben majd 2 gramm pszilocin és pszilocibin komponensű szárított gombát akart eladni egyik vevőjének. A rendőri intézkedés során a vételre került szárított gombát lefoglalták, majd házkutatást tartottak a terheltnél. Ennek során részint a gépkocsijából, részint pedig a lakásából további kábítószer került elő: 26,64 gramm amfetamin, 13,99 gramm MDMA tartalmú anyag, 1,06 gramm marihuána, 5,51 gramm pszilocin és pszilocibin hatóanyagú szárított gomba, valamint 25 db kábító hatású bélyeg. A házkutatás alkalmával feltalálásra és lefoglalásra került a terhelttől az amfetamin hígításához használatos 17,99 gramm koffein, az adagoláshoz szükséges 5 csomag villámzáras tasak, valamint az adagok méréséhez használt 2 db digitális mérleg is. S. Roland nemcsak árulta, hanem használta is a kábítószert, hiszen vizeletmintájának vizsgálata amfetamin fogyasztását igazolta.

Papp Attila