Cseresnyés: 2017 októberéig 61 ezer 400 csok-kérelmet fogadtak be

facebook megosztás

A közszolgálatban dolgozók béremeléséről, a lakhatási válságról  is szó volt hétfőn a kérdések és az azonnali kérdések között az Országgyűlésben.

Gúr Nándor (MSZP) azt kérdezte, hogy miért nem növelik nyolc éve a közszolgálatban dolgozók illetményalapját és miért nem növelik érdemben illetményüket sem?

Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár válaszul arra hívta fel a figyelmet, hogy a szocialisták kormányzásuk idején 1 havi bért vettek el a közszolgáktól, miközben 2010. és 2016. között 20 százalékkal növekedett Magyarországon az átlagbér. Az államtitkár kitért az eddig megvalósított béremelésekre az oktatás, az egészségügy, a szociális és kulturális szféra, valamint a rendvédelem területén, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a járási hivatalokban dolgozók bérei is emelkedtek.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a lakhatási válság enyhítését sürgette, felvetve, hogy megfizethető bérlakásokra van szükség. Értékelése szerint az alacsony fizetés mellett az otthonteremtési nehézségek is hozzájárulnak a kivándorláshoz.

Az ellenzéki politikus szerint a két évvel ezelőtti adatok szerint 400 évente cserélődött volna ki a teljes lakásállomány, ma pedig 300-350 évet jeleznek. Ez az elmozdulás "édeskevés" - mondta. A jobbikos képviselő a csok kiterjesztését is kérte a használt ingatlanokra, és azt javasolta: vizsgálják felül az üres lakások állományát, ami a közfoglalkoztatás bevonásával fel lehet újítani.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára válaszában kétségbe vonta a Jobbik szavahihetőségét, majd a kormány lakhatással kapcsolatos intézkedéseit összegezte. Kiemelte, hogy 2017 októberéig 61 ezer 400 csok-kérelmet fogadtak be 170 milliárd forint értékben és több mint 8 ezer család élt a 3 százalékos kamatozású kölcsönnel. Ennek is köszönhető a jelentős fordulat a lakáspiacon - mondta, hozzátéve: a foglalkoztatási és jövedelmezési helyzet is a tartós javulást támogatja.

A kormány céljaként hivatkozott arra, hogy minden család saját otthonhoz jusson.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a munkaadókat és a munkavállalókat is támogatja a kormány, ha valaki a lakóhelyétől távolabb dolgozik, a költségek jelentős részét le lehet írni. Közölte továbbá, hogy több önkormányzat jelentkezett munkásszállások építésére.

MTI

   

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.