Egy BMW-t követelt a tartozás fejében az egerszegi drogárus

Elásással fenyegetve próbálta vélt tartozásának megfizetésére kényszeríteni a zalaegerszegi kábítószerárus zsaroló a sértettet: egy BMW-t követelt tőle, majd a jégcsarnoknál agyba-főbe verte egyik „kollégájával”… A megyeszékhelyen, tavaly ősszel történt bűncselekmény részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

A most zsarolással és kábítószer-kereskedelemmel is megvádolt férfi 2016 szeptembere előtt 15 ezer, majd az ősz elején további 45 ezer forintot adott kölcsön a sértettnek. A tartozás egy része abból eredt, hogy a sértett nem tudta kifizetni a terheltnek a tőle kapott marihuánát. A sértetté vált férfi 2016. szeptember hó közepén 20 ezer forintot meg tudott adni a kábítószer-árusnak, azonban a vádlott ezt követően – mindenfajta alap nélkül – már azt mondta neki, hogy a „kamatok” miatt, az eredeti tartozásánál jóval nagyobb összeggel, 1 millió forinttal tartozik neki. Ezért azt követelte a sértettől, hogy a tulajdonában lévő, BMW 525 TDS típusú személygépkocsija tulajdonjogát ruházza át a részére abban az esetben, ha ezt a tartozását nem tudja megfizetni. A sértett ebbe beleegyezett, egyrészt a fenyegetés, másrészt a vádlottól való félelme hatására, valamint az miatt is, mert az agresszív férfi az adásvételi szerződés kitöltésekor a gáz-riasztó és gumilövedékes pisztolyait is megmutatta neki a kérése nyomatékosítása végett. Majd a következő napokban, hetekben a vádlott több alkalommal is kereste a sértettet a tartozásának megfizetése végett telefonon vagy facebookon, azonban, mivel nem érte el, így 2016. október 07. napján, 18 óra körüli időben a Zalaegerszeg, Stadion utcai jégcsarnokhoz ment az egyik barátjával, az ügy másodrendű vádlottjával, mivel megtudták, hogy a sértettnek ott 19 órától edzése lesz.

Mikor észlelték, hogy a sértett férfi megérkezik az edzésre a jégcsarnokhoz, és leszáll a csapatbuszról, a másodrendű terhelt odament hozzá, és elhívta őt a jégcsarnok Zala Pláza felőli oldalához, az ott lévő parkolóhoz. A parkolótól mintegy 5 méterre lévő füves területen az I. rendű vádlott már várta a sértettet, akit rögtön bántalmazni kezdett. Földre rántotta, majd ütötte-vágta, amely bántalmazásba a II. rendű terhelt is bekapcsolódott. Az ütések során utóbbi férfi azt mondta a sértettnek, hogy „Nem fizettél, a Gébárti tónál meg van ásva a gödröd, nem itt fogunk megölni, odaviszünk és ott döglesz meg!” A bántalmazást követően a vádlottak a parkerdő irányába ráncigálták a sértettet, és közben azt ismételgették neki, hogy megölik. A szerencsétlenül járt ember a bántalmazás és fenyegetés hatására kivett a nadrágja zsebéből egy fehér borítékot, amelyben 50 ezer forint készpénz volt, és azt átadta bántalmazóinak.

A sértett bántalmazásának és fenyegetésének a helyszínen megjelenő rendőrjárőrök vetettek véget, akik a terhelteket elfogták és megbilincselték. A vádlottak cselekménye nem csak a sértettnél lévő készpénz, hanem a közel félmillió forint értékű, BMW személygépkocsija, részükre való átadására is irányult. A sértettnek a terheltek általi bántalmazása következtében több sérülése is keletkezett, koponyája és jobb combja zúzódott. Mivel az átadott készpénzt az I. rendű vádlottól lefoglalták, így azt később, az eljárás során alkalmazott lefoglalás megszüntetését követően a sértett visszakapta.

E bűncselekményen kívül az I. rendű vádlott a 2016. év nyarán és őszének elején több személynek is marihuánát értékesített Zalaegerszeg környékén, illetve egy 2016. augusztus 26. napi, hajnali igazoltatás során gépkocsijából és bagodi lakásából kábítószert foglaltak le a rendőrök, valamint a vizeletmintája is kábítószer (speed és marihuána) fogyasztását mutatta ki. Mindezek miatt, I. rendű K., és II. rendű G. terhelteket zsarolás bűntettének kísérletével és testi sértéssel, míg I. rendű vádlottat ezeken kívül kábítószer-kereskedelem és kábítószer birtoklásának bűntetteivel is megvádolta a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Papp Attila