Engedély nélkül árult növényvédő szereket foglalt le a Nébih

facebook megosztás

Internetes apróhirdetésekben növényvédő szert árusítóknál tartottak próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei novemberben, az akció során a hatóság csaknem 200 ezer forint értékű engedélyköteles, Magyarországon azonban nem engedélyezett, illetve magyar nyelvű címkével sem rendelkező terméket foglalt le.

A Nébih tájékoztatása szerint az engedély nélkül forgalmazott növényvédő szereket magánszemélyek kínálták eladásra az interneten.

Fejér megyében olyan növényvédő szer tiltott árusítása miatt indított hatósági eljárást a Nébih, amelyet kizárólag egészségügyi gázmesteri vizsgával rendelkező szakember alkalmazhat. Elrendelték a készítmény lefoglalását, illetve forgalomból történő kivonását.

Pest megyében magyar nyelvű címkével nem rendelkező talajfertőtlenítő szer és gyomirtó forgalomból való kivonásáról intézkedett a hatóság. Ezek a termékek Magyarországon nem engedélyezettek vagy már nincs érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedélyük. A szereket a területileg illetékes megyei rendőrkapitányság bűnjelként lefoglalta.

A Nébih közleményében hangsúlyozta: figyelemmel kísérik az interneten hirdetett növényvédő szerek forgalmazását is, az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó növényvédő szerek alkalmazása komoly kockázattal jár. A hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki illegális forgalmazást észlel, jelezze a Nébih zöldszámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.