Karácsony egyszerre szól a fényről és a sötétről

facebook megosztás

Karácsony egyszerre szól a fényről és a sötétről, Jézus jászla mögött már ott van a kereszt is - mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a karácsony másnapján tartott ünnepi istentiszteleten.   

Fabiny Tamás kiemelte: miközben a betlehemi pásztorokat "körülragyogta az Úr dicsősége", Heródes "már forralta szörnyű tervét" a betlehemi gyermekek meggyilkolására.  

A karácsonyi fény mellett ma is ott van az árnyék, hiszen a Közel-Keleten csak kevesen mernek ünnepelni. "Nekünk értük is kell imádkoznunk: a mai betlehemiekért, kisdedekért és idősebbekért, palesztinokért, zsidókért, keresztényekért és más vallásúakért" - mondta az evangélikus püspök.  

Fabiny Tamás szólt arról is, hogy december 26-a nemcsak karácsony ünnepe, hanem az első keresztény vértanúé, Istváné is, aki vértanúhalála előtt ugyanazokkal a szavakkal imádkozott gyilkosaiért, mint Jézus a kereszten.   

Hozzátette: tudja, mennyire nehéz, de mégis imádkozni kell az üldözőkért is, hiszen Jézus és István is erre tanít.   

Felidézte: István gyilkosai Saul lábához rakták le ruhájukat, míg kövezték őt. Talán ha nem imádkozott volna István az üldözőiért, Saulból sem lett volna Pál.   

"A sötétség újra és újra terjed a történelemben, mert a világosság ugyan világított, de a sötétség nem akarta befogadni". Ugyanakkor a világ világosságát nem lehet eloltani, és a hívő emberek maguk is e fény hordozói - mondta Fabiny Tamás.  

Az istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.
MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.