Mert van olyan, hogy a „zord” külső érző lelket takar

facebook megosztás

Igen, sokszor van olyan, hogy nem is gondoltuk volna erről, vagy arról a srácról. Ifj. Csordás Attila pont ilyen fiatalember: ránézésre akármelyik szórakozóhelyre elmehetne kidobónak, azonban elég néhány percet beszélgetni vele, hogy rájöjjünk: ennek a fiúnak aranyból van a szíve… Évek óta az egyik központi figurája a dél-zalai térség karácsonyi jótékonykodóinak a vendéglátósként márjól ismert fityeházi fiatalember. Főként az elszántsága és szervezőkészsége az, amellyel maga mögé tudja állítani a környék számos vállalkozóját. Az idei esztendő tényleg nagy durranás lesz, hiszen nemcsak több szervezetnek sikerült ismét karácsonyi segítséget „szerveznie”, hanem most először, 100 olyan kisiskolást visz el majd moziba, akiknek eddig, ilyen élményben még nem lehetett része.


Amikor a zord külső érző lelket takar...

– Sok éve már, hogy lehetőségeimhez mérten segítem a rászorulókat, itt, a szülőföldemen, Dél-Zalában. Ez a „segíteni szeretnék másokon” valahonnan az általános iskolából jött, ugyanis már ott, akkor is igyekeztem segíteni annak, aki elesett volt: ha piszkálták, bántották az osztálytársak, akkor is, de ha éppen nem volt kajája, és neki kellett adnom a szendvicsemet, hogy jól lakjon, akkor is – emlékszik vissza ifj. Csordás Attila. – Ez hangsúlyosan az elmúlt évtizedben lett igazán fontos az életemben, mióta a családi éttermet üzemeltettem Fityeházán. Eleinte a vendéglő adta lehetőséget kihasználva, ingyen étkezést biztosítottunk egy-egy jeles alkalomra a rászorulóknak, majd néhány éve már ennél többet is szerettem volna tenni, és megkerestem vállalkozó ismerőseimet, barátaimat, na meg a térség, Dél-Zala rászorulókkal foglalkozó szervezeteit, hogy miben segíthetek: főként a Nagykanizsai Család- és Gyermekjóléti Központ volt az, amit pártfogásomba vettem.

– Idén azonban az eddigi legnagyobb „dobásra” szántam rá magam: úgy döntöttem, hogy nemcsak a családsegítőt, hanem a Magyar Vöröskereszt által üzemeltetett hajléktalanszállót és a családok átmeneti otthonát is megkeresem. Előbbiben a vizesblokkot, a zuhanyzókat újíttatom fel egyik barátom, Kecső Tibor segítségével, míg utóbbi esetében pedig praktikus dolgokkal – tusfürdő, borotva és egyéb piperecikkek, a gyerekeknek pedig mi más, mint csokoládé és egyéb finomságok – telepakolt, „névre szóló” ajándékcsomagot fog kapni tíz, ott élő család. Az ajándékcsomagok összeállításában nagy segítségemre volt jólelkű szponzor-társam, Péntek Attila, a Magnetic tulajdonosa is. Persze nem feledkeztem meg régi támogatottam, a gyermekjóléti központról sem, akik javára idén, amolyan „össznépi összefogással” mosógépeket, centrifugákat, gyerekjátékokat, ruhákat és tartós élelmiszert gyűjtöttünk.

– Jól érzem, hogy te, egy amolyan központi figuraként, jössz, mész, szervezel és irányítasz, amely lelkesedés mögé aztán beáll sok ember, ismerős, vagy akár ismeretlen is?

– Igen, jól gondolod, és szerintem egy-egy, a közösség javát szolgáló dolog akkor tud jól működni, ha van valaki, aki összefogja a sok segíteni akaró ember szándékát. És, hogy nálam egy ilyen „fogjunk össze” akció hogyan működik? –kérdez vissza a húszas évei végén járó fiatalember. – Meghirdetem a facebook-on, és általában mindig van, vannak olyanok, akik beszállnak segíteni, a jó ügy érdekében.


"A segítség az élet legnagyobb befektetése"

– Így jött a mozi ötlete is?

– Tulajdonképpen igen,persze a mozi részint egy saját ötletelés eredménye volt. Ugyanis, mindig szeretnék valami valóságos örömöt, élményt nyújtó, kézzelfogható dolgot ajándékba adni – hangsúlyozza ifj. Csordás Attila. – E vezérelv mentén gondoltam arra, hogy bizony sok gyereknek egyáltalán nincs lehetősége moziba menni, talán még évenként egyszer sem. Nosza, vigyünk el 100 gyerkőcöt moziba, így jött az ötlet. A gyermekjóléti központ által támogatott környékbeli, szegény sorsú családok fiataljai közül választottuk ki a 100 legrászorultabbat, akik egy kérdőíven be is jelölhették, hogy melyik filmet néznék meg a legszívesebben: így esett a választás a „Gru 3” animációs rajzfilmre. Feltétlen szeretném megemlíteni, hogy a jó ügy mögé sokan beálltak: például a nagykanizsai Cinema, akik ingyen vetítik le a filmet a 250 fős nagytermükben, illetve helyi vállalkozók is, akiknek a jóvoltából minden srác kap majd egy zacskó pattogatott kukoricát és egy kólát, hogy igazi mozi-hangulata legyen ennek a közös filmnézésnek, most, csütörtök délután.

– Ez itt, most a reklám helye: kik voltak ezek a jószívű emberek?

– Mindenekelőtt a legnagyobb szponzor-társam édesapám, aki most a fityeházi Joy's Cafe éttermünket vezeti, aztán Pálfi Zsuzsika, a Mojito Szolárium & Speedfitness Stúdió vezetője, továbbá, az elsősorban a sportkipufogóiról legendássá vált „Zeus”, Gyuricz Barni barátom vállalkozása, míg a „gumis” Dara Rolandot pedig talán be sem kell mutatni, hiszen mindenki ismeri…

Dr. Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.