Ünnepeljünk biztonságban!

facebook megosztás

A hétvégével kezdetét vették az adventi hétvégék, a karácsonyra való készülődés. Ezen hétvégék elengedhetetlen kellékei sok családban az adventi koszorúk az asztalokon, fényfüzér a külső, belső részén a házaknak. Az ünnepek veszélyeiről, megelőzésről tájékoztatja a lakosságot a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Statisztikai adatok azt mutatják, hogy a téli hónapokban - december és január - megnő a lakástüzek száma, különösen az ünnepi időszakban. Legtöbb esetben az ünnep díszei okozzák a problémát, adventi koszorúk, karácsonyfán elhelyezett gyertyák és fényfüzérek.

Az ünnepi időszak tűzeseteinek kiváltó oka leggyakrabban az, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat gyúlékony anyag közelében helyezik el, a keletkező lángok a különböző textíliákon, függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor használatos koszorúk, amelyek jellemzően könnyen éghető anyagokból készülnek, szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

Manapság az ünnep elképzelhetetlen a sok színben pompázó fényfüzérek nélkül. Ahhoz, hogy a meghitt ünnep ne váljon tragédiává kellő odafigyeléssel, a szabályok betartásával megelőzhető a baj.

Biztonsági tanácsok az izzósorral kapcsolatosan:

Csak olyan izzósort vásároljunk, amely engedéllyel rendelkezik.

Minden használat előtt ellenőrizzük az izzósor és a fényfüzérek sérülésmentességét.

Hosszú ideig ne hagyjuk a díszítő elemeket üzemelni, kerüljük el a túlmelegedésüket.

Az energiatakarékosság érdekében javasoljuk a led-izzók használatát.

Biztonsági tanácsok, ha elhagyjuk a lakás:

Mielőtt elhagyjuk a lakást, oltsuk el a nyílt lánggal égő karácsonyi díszítést, adventi koszorút, mécseseket, más gyertyákat.

Áramtalanítsuk az elektromos világító eszközöket, díszítő elemeket, fényfüzéreket és karácsonyi égősorokat.

Az adventi koszorú gyertyáit éghető anyagtól mentes területen, fémtálcán vagy egyéb tűzálló aljzaton lehet meggyújtani.

Tűz esetén hívja a 112-es segélyhívószámot!

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.