A 195 éve született, lánglelkű költőre emlékeztek

A félhold csak az égen szép. A templomon, az iskolán vagy Magyarország zászlaján azonban nem az. Van nekünk címerünk, keresztünk, és Szent István óta égi pátrónánk – hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő a Nagykanizsai Polgári Egyesület Petőfi-ünnepén, amelyet a költő-forradalmár születésnapja alkalmából tartottak a 48. gyalogezred emlékművénél.

1823. január 1-jén, éppen 195 éve született Petőfi Sándor. A lánglelkű költő, forradalmár és szabadságharcos példájából ma is erőt meríthetünk, fogalmazott Cseresnyés Péter. – Petőfi tanít és üzen, tisztelt ünneplő egybegyűltek. Azt tanítja, hogy a magyar szabadságért akár meghalni is érdemes. Azt tanítja, hogy a magyar szabadság nem tréfadolog, nem lehet eladni az éppen soros külföldi hatalomnak vagy elnyomónak. Azt tanítja: szabadság nélkül a szerelem mit sem ér.  S hogy mit üzen ezen kívül nekünk? Az Élet vagy halál című versében például ezt: „A századok hiába birkozának Velünk, és mostan egy év ölne meg? Oroszlánokkal vívtunk hajdanában, és most e tetvek egyenek-e meg?” – mutatott rá az államtitkár, országgyűlési képviselő.


Cseresnyés Péter: a magyar szabadság nem tréfadolog, nem lehet eladni

A félhold csak az égen szép, a magyar templomon vagy a nemzeti lobogón nem – ha azonban a magyarok belenyugszanak, és hagyják, száz év múlva hagyományaink a múltba vesznek, tette hozzá a politikus. – Tudunk-e, merünk-e magyarnak, európainak, szabadnak lenni? Megőrizzük-e hagyományainkat, hitünket, szokásainkat, megszokott életünket, biztonságunkat, vagy betelepítjük otthonainkba, lelkünkbe a félelmet, és a hamis szolidaritás jegyében eláruljuk múltunkat és jövőnket? A mi válaszunk, azt hiszem, egyértelmű; tanúbizonyságát adtuk ennek népszavazáson, visszaküldött íveken. És Európa válasza sem kérdéses, nézzük csak meg az elmúlt időszak választási eredményeit szerte a kontinensen – hangsúlyozta Cseresnyés Péter, aki szerint, minden fenyegetés ellenére, Magyarország és Közép-Európa jelenti a kontinens immunitását.


A Nagykanizsai Polgári Egyesület 2003 óta minden évben megemlékezik Petőfi Sándor születésnapjáról

A Nagykanizsai Polgári Egyesület 2003 óta minden évben megemlékezik Petőfi Sándor születésnapjáról. Az összejövetel résztvevői ilyenkor gyertyákat és mécseseket helyeznek el a 48. gyalogezred emlékművénél, kifejezve, hogy a megemlékezés akkor ér valamit, ha hasonlóak akarnak lenni ahhoz, akit tisztelnek.