„A dalunk engem is segített már át nehéz időszakon”

facebook megosztás

Január 20-án, szombaton indul az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatója, A Dal. Az élő show-ban ezúttal egy nagykanizsai származású versenyző is szerepel majd. Horváth Cintia és a budapesti Balogh Tamás közös szerzeménye igazi zenei csemege a vájt fülűeknek, hiszen a Journey (Break Your Chains) több stílust ötvöz egyszerre, a jazztől kezdve a popon át a hip-hopig.

Még 25 éves sincs, de a szakma már felfigyelt Horváth Cintiára, akit nemrég 2017 felfedezettjének választottak a Jazzma.hu közönségszavazásán. A fővárosban élő, fiatal tehetség tavaly végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen; jelenleg tanít, mellette pedig rendszeresen fellép kvintettjével, illetve a Jazzation nevű acapella formációval, amelyben Bolyki Sárát helyettesíti februárig. Elfoglaltságai miatt csak ritka vendég Nagykanizsán. Legutóbb az ünnepekre látogatott haza, de még akkor is szorított időt egy koncertre: a Kanizsa Big Band karácsonyi műsorának ő volt az egyik vendége Szolnoki Péter és Gayer Mátyás mellett. 2018 hasonlóan pörgősnek ígérkezik: küszöbön a hazai eurovíziós előválogató, amelynek harminc dalát – köztük Cintia és Balogh Tamás közös szerzeményét – több mint háromszáz pályamű közül választották ki.

Tomit az egyetemről ismerem, egyszerre végeztünk, de másik szakon. Ő jazz-zongorista és zeneszerző. Nagyon sok versenyt megnyert már, és tavaly Junior Prima-díjat is kapott. A nyáron egyszer csak azzal hívott fel, hogy van egy jó dallamváza, mi lenne, ha közösen dolgoznánk rajta, és jelentkeznénk vele A Dalba? Tetszett az ötlet, úgyhogy azonnal rábólintottam. Írtunk hozzá vokált és szöveget is, szóval igazi csapatmunka volt.

Amiből egy vidám, pörgős dal született. A Journey (Break Your Chains) arról szól, hogy az élet egy nagy utazás, ami ugyan telis-tele van akadályokkal, de ezeken könnyebben átlendülhetünk, ha időnként kilépünk a mókuskerékből, és emlékeztetjük magunkat az élet apró csodáira, mondja Cintia.

Számomra a családom és a barátaim jelentenek kapaszkodót. Tavaly egy betegség miatt nem úgy alakultak a dolgaim, ahogy terveztem. Igyekeztem megőrizni az optimizmusomat, de ez nem mindig ment. Akkoriban éppen költözködtem, így sok új embert és jó barátot megismertem, akik aztán rengeteget segítettek az elmúlt hónapokban. Ráadásul jött a Journey a maga életigenlő üzenetével, ami olyan volt, mintha csak nekem címezték volna – szóval mondhatom, hogy a dalunk engem is segített már át nehéz időszakon.

A Journey (Break Your Chains) teljes verzióját a szerzők időközben a YouTube-ra is feltöltötték. A dalban egyaránt felfedezhetők a jazz, a pop, a hip-hop és az elektronikus zene stílusjegyei – Cintia szerint talán épp ez lehet majd a sikere.

Nem vagyunk trendkövetők, már ami az eurovíziós versenyszámokat illeti, de azt megfigyeltük, hogy itthon egyre nagyobb hangsúlyt kap az a fajta minőségi zene, ami nemcsak négy akkordból áll, hanem egy kicsit gazdagabb hangzásvilágú. Tavaly ilyen volt például Kanizsa Gina produkciója, ami a legjobb négy közé jutott A Dalban. A Journey, noha szintén egy jazzesebb irányzatot képvisel, nagyon dallamos, és fülbemászó a refrénje. Nem állítom, hogy nem izgulunk az emberek véleménye miatt, de mi szeretjük ezt a dalt – remélem, hogy a közönségnek is tetszik majd, és szavaznak akár az eredeti, akár az akusztikus változatra.

Az első reakciókra nem kell sokat várni: a Duna TV élő showműsora szombaton kezdődik. Cintia azt is elárulta, Tamás és ő is ismerősként tér vissza a stúdió díszletei közé. Mindketten vokáloztak már egy-egy korábbi jelöltnél, így a sürgés-forgás, amibe csöppentek, ismerős. A lánynak a családja is drukkol.

– Amikor megtudták a jó hírt, nagyon boldogok voltak. Több jazzénekversenyen is részt vettem már, de mindig noszogattak, hogy induljak a kereskedelmi tévék tehetségkutatóin. Én azonban nem akartam, mert tudtam, hogy ott úgysem adhatnám önmagam. Ebből a szempontból A Dal kiváló lehetőség: senki nem kényszerít rám olyan dalokat vagy külsőt, ami távol áll tőlem. És így legalább mindenki örül: anyáék, mert benne leszek a tévében, én pedig azért, mert az lehetek a színpadon, aki vagyok.

A két fiatal a zsűri véleményére is nyitott, s igyekszik minden tanácsot megfogadni, ami közelebb viheti őket a finishez, vagy akár még tovább. Amennyiben nyernek, Cintiáékra valóban életük nagy utazása vár, hiszen akkor ők képviselhetik Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, amit ezúttal Portugáliában rendeznek. A nagyszabású show-t tavaly több mint 180 millióan nézték világszerte.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.