Az NVI felkészült a parlamenti választások lebonyolítására

facebook megosztás

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) felkészült az április 8-ai országgyűlési választások lebonyolítására - közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Áder János köztársasági elnök csütörtökön tűzte ki a parlamenti választások időpontját április 8-ára.   

Pálffy Ilona elmondta, az NVI felkészülten várja a választásokat, már többször tartottak informatikai próbát és fokozzák a biztonsági intézkedéseket, például csak e-személyi igazolvánnyal férhetnek hozzá a választási irodák munkatársai a választási rendszerhez.  

Hangsúlyozta: az informatikai rendszer mindössze támogatja a választás eredményének megállapítását, azt továbbra is papíralapon állapítják meg a választási bizottságok.

 


Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke sajtótájékoztatót tart az április 8-ai országgyűlési választásról a szervezet fővárosi székházában 2018. január 11-én (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A választás menetrendjéről elmondta: február 9-én kezdik a választásról szóló értesítők kiküldését, amelyet valamennyi magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár megkap, jelenlegi állás szerint 7 946 127 ember. A határon túli, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok száma 319 152. Jelenleg az összes választásra jogosult választópolgár száma 8 265 279.   

A választási kampány február 17-én kezdődik. A jelöltajánlás kezdete február 19-e, egyéni jelöltek március 5-ig gyűjthetik az aláírásokat, az országos és nemzetiségi listák bejelentésének határideje március 6-a.   

A nemzetiségi választópolgárok március 23-ig regisztrálhatnak, ha nemzetiségük listájára szeretnének szavazni az országos pártlista helyett. A nemzetiségek - amennyiben elérik a szükséges szavazatszámot - kedvezményesen küldhetnek képviselőt az Országgyűlésbe.   

A külképviseleti szavazásra a jelentkezési határidő március 31-e, nagyszombat. Pálffy Ilona elmondta: megnőtt a külképviseletek száma, ahol a választópolgárok leadhatják szavazataikat, amíg 2014-ben 97 külképviseleten lehetett szavazni, most 115 helyszínen lesz erre lehetőség. Új helyszín többek között Stuttgart, Düsseldorf, Manchester, San Francisco és Valletta (Málta). Várhatóan a voksolás előtt megnyílik az edinburghi külképviselet is.   

A Magyarországon, de lakhelyüktől eltérő településen szavazók átjelentkezésének határideje április 6-a, 16 óra. Pálffy Ilona felidézte, szerettek volna ezen az időponton változtatni, mivel nagyon sokan az utolsó napra hagyják az átjelentkezést, de nem volt mód a kétharmados választási eljárási törvény módosítására.  

Felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt héten megjelent az az igazságügyi miniszteri rendelet, amely átlagosan 70 százalékos tiszteletdíj-emelést biztosít a választásban résztvevő köztisztviselőknek.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.