Azok a bizonyos, Csónakázó-tavi dokumentumok

A KonTuRplusz Egyesület által üzemeltetett csotonk.hu weboldalon már elérhetőek azok, az egykor csak kevesek által ismert, a nagykanizsai Csónakázó-tó létrehozásával kapcsolatos dokumentumok, amelyek többsége a tó kialakításának évtizedében – az 1970-es években – keletkeztek.

Nem tartottam elpocsékolt időnek a nagykanizsai Csónakázó-tóról szóló könyv megírása során, hogy digitalizáljam azokat az egykor csak kevesek által ismert, a víztározó létrehozásával kapcsolatos dokumentumokat, amelyek többsége a tó kialakításának évtizedében – az 1970-es években – keletkeztek. Szerencsére egy komoly támogatóra leltem a KonTuRplusz egyesület elnökének személyében, aki érdemesnek találta e tervek, iratok, térképek, helyszínrajzok és egyéb dokumentumok állandó megjelenítését a csotonk.hu weboldalon.


 

Egyedülálló anyagra leltem, amit mi sem bizonyít jobban, mint a felvezető képünk: a légi fotó 1959-ben készült a leendő tóról és környezetéről, ami akkortájt még a Bakónaki-patak medervonulatában fekvő mező és legelő volt. Most, akit érdekel, megtekintheti, de akár ki is nyomtathatja ezeket az értékes információkat őrző anyagokat, ugyanis a KonTuRplusz Egyesület elnöke, Horváth István – aki „civilben” a NAGESZ (Nagykanizsai Gazdasági Ellátó Szervezet) igazgatója – úgy döntött, hogy állandó jelleggel, bárki által elérhetővé teszi azokat a mára már közkedvelt információs táblaként üzemelő weboldalon.


 

„Egyesületünk egyik kiemelkedő célja az, hogy a Csónakázó-tavat népszerűsítsük. Azt gondoltuk, hogy még nincs olyan oldal, ami ezt megtette volna. Mindig pontszerűen jelentkeztek különböző események, programok, képek. Az volt a cél, hogy ezt összefoglaljuk, és mind egy honlapon, mind pedig egy Facebook-oldalon ezt megtegyük. Elindult az oldal, várjuk mindenkinek a képeit, észrevételeit, látnivalóit, javaslatait, illetve minden olyan információt, amit fel tudunk tenni az oldalra, és nemcsak mi, hanem azok is, akik ezt megtennék, hiszen lehetőség van rá a Facebook-oldalunkon keresztül, hogy a honlapra átlinkelve minden olyan kép megjelenjen, ami itt történik a Csónakázó-tónál. A turisztikai látványosságokat, térképeket, vagy akár a vendéglátóegységeket, szállásadókat is várjuk ide, és azokat az egyesületeket is, amelyek programokat szerveznek” – mondta nemrégiben, a weboldal indulásakor Horváth István, a KonTuRplusz Egyesület elnöke.

Dr. Papp Attila