Befejeződött a Cserháti-iskola energetikai fejlesztése

facebook megosztás

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum az Európai Unió támogatásával megvalósuló Széchenyi 2020 Program keretében „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” című pályázati felhívásra benyújtott „Energiahatékonyság javítása a Nagykanizsai SZC Cserháti Sándor Szakképzőiskolája és Kollégiumában” című pályázata vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás mértéke az elszámolható összköltség 99,9% - a, amely 144,13 millió Forint.

A KEHOP-5.2.10-16-2016-00059 kódszámú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg 2017.01.25. – 2018.01.24. között.

Az energiafogyasztás csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése egyre fontosabb Magyarország számára, ennek egyik módja az épületek korszerűsítése, azok energiahatékonyságának javítása. Egyre szélesebb körben elismerik, hogy ez nem csupán a fenntartható energiaellátás megvalósításának, az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének, az ellátásbiztonság garantálásának és az importkiadások csökkentésének eszköze, hanem egyben fokozza az ország gazdasági versenyképességét. A megvalósult fejlesztés nagyban hozzájárul a hatékonyság növekedéséhez, az energialánc valamennyi szakaszában, a termeléstől a fogyasztók általi felhasználásig.

A projekt során a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképzőiskolája és Kollégiuma épületének korszerűsítésére került sor. Megvalósult az épület teljes homlokzati és födém hőszigetelése 140 mm vastag EPS hőszigetelő tábla alkalmazásával, ahol tűzvédelmileg indokolt volt, ott ugyanekkora vastagságban kőzetgyapot hőszigetelés használásával. A bejárat fölötti árkádfödémre 250 mm, nem éghető ásványgyapot hőszigetelés került. A lapostető teljes felületén kiegészítő hőszigetelést alkalmaztunk, amelyre új vízszigetelés került. A meglévő szigetelésre 200 mm lépésálló XPS szigetelés és modifikált bitumenes vastaglemez szigetelést került lángolvasztású hegesztéses fektetési technológiával.

Az épület külső nyílászáróinak energia-megtakarítást eredményező cseréje is megvalósult. Az új nyílászárók üvegezése az előírásoknak megfelelő (Ug: min 1,1 W/m2K.), valamint tokozása (Ut:1,6 W/m2K) az ajtók és ablakok tekintetében.

Továbbá az épület tetőfelültére szintén a projekt keretében kiépítésre került egy 54 db polikristályos napelem panelt (275 Wp) magába foglaló, 15 kWp névleges csúcsteljesítményű rendszer. A napelemes rendszer 1 db inverteren keresztül került hálózatra csatlakoztatásra. A lapostetős tetőfelületre az elhelyezés betongúlákkal történt, melyre került a rögzítő sín és lefogató lapokkal a panelek pontos pozicionálása. A megvalósult fejlesztés nagyban hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, és népszerűsíti a projektben részt vett kollégium diákjai körében a megújuló energiaforrások hasznosítását. További információ kérhető:

Mezei László műszaki referens

E-mail: mezei.laszlo@nagykanizsa.hu

Az eredeti közlemény az alábbi ikonra kattintva olvasható.

Csatolmány Méret
33868235.pdf 87 KB

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.