Élni és dolgozni a digitális világban

facebook megosztás

- Aki nem lép ezen a területen, az lemarad. És ha lemarad, akkor lemarad a gazdasága. Ez pedig óriási problémához vezethet. Ezekkel a szavakkal köszöntötte Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere a konferencia résztvevőit. A digitális tanácskozáson elhangzott: elképesztő sebességgel változik a gazdasági és a társadalmi környezet a digitalizáció miatt, erre pedig válaszokat kell találni.

A Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza ezért kidolgozott egy akkreditációs anyagot Ipar 4.0 menedzsment címmel. Céljuk ugyanis, hogy elindítsanak egy digitális képzést a városban.

- Örülök, hogy a kanizsai kampuszon a gépészmérnöki képzés mellett az informatikai képzést is erősíteni akarják. Csatlakozni akarnak az előttünk levő modernizációhoz, ahhoz a kihíváshoz, amit a digitális világ, az automatizáció, robotizáció állít a világgal és a munkavállalókkal szemben is - fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Az elméleti képzés mellett gyakorlati elképzelése is van a kanizsai kampusznak. Az intézmény szeretne kialakítani egy labort, ahol tesztelni lehet, hogy egy adott vállalkozásra miként hat a digitalizáció.

- Veszünk több száz millióért technikai eszközöket annak érdekében, hogy az automatizáció során, ami ma a kis-, és különösen a közép- és nagyvállalatokra vár, tanácsot tudjunk adni és tudjuk szimulálni a mi laborjainkban, hogy mi fog velük történni, hogyha átállnak a teljes digitális termelésre. És ott tulajdonképpen előre le lehet modellezni azt, hogy a vállalatnál, amikor ez a nagy vásárlás és beruházás megtörténik, akkor egyébként a gyártás során, az informatikai területen és a humánerőforrás zónában mi fog történni velük - hangsúlyozta Dr. Birkner Zoltán a PEN kampuszigazgatója.

Az eseményen szó esett a KRAFT programról is. Ennek lényege, hogy ha több kisváros összefog a régióban, akkor egy egészen más helyzet alakulhat ki például a gazdaságban is.

- Ezen belül most már nem egy, hanem több várossal és a környezetével foglalkozunk úgy, hogy megnézzük, mik azok a feltételek, amiknek a mentén ezek a városok egymással is jobban tudnának együttműködni, és vonzanának ide külső munkaerőt, igazi minőségi turizmust és ott tartanák a fiatalokat. Most ebben persze a digitalizáció elsőrendűen fontos. Ahol nincsen wifi, ahol nem lehet internetezni, oda nem jönnek se külföldi diákok, se magyarok, és aki ott van, az is elmegy - mondta Miszlivetz Ferenc a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója.

A digitális konferencia holnap is folytatódik Zalakaroson, ahol a témában jártas szakemberek tartanak előadásokat.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.