Embercsempész, csaló, cégét csődbe vivő ügyvezető áll holnap bíróság elé

facebook megosztás

Embercsempész, csalók, hűtlenül kezelő és saját vállalkozásukat csődbe vivő cégvezetők állnak holnap Zala megye bíróságai elé.Jogerős ítélet várható a Zalaegerszegi Törvényszéken az embercsempészéssel vádolt S. G. büntetőügyében, aki  a vád szerint ismeretlen társával szír állampolgárokat csempészett.Az ügyészek szerint 2015. július 22. napján, Budapesten tíz, Magyarországra illegálisan érkezett szír állampolgárt vettek fel taxijaikba, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében Ausztriába vigyék őket, ám végül Becsehelynél tették ki az utasokat. Másnap a vádlott újabb 6 szír utast vett fel a fővárosban, akiknek szintén azt ígérte, Bécsbe viszi őket, de ezúttal is Becsehelyen volt a végállomás.A vádlott minkét esetben tisztában volt azzal, hogy utasai nem rendelkeznek érvényes úti okmányokkal, s így kívánják átlépni a határt. A büntetőügyben jogerős döntést dr. Magyar Károly másodfokú büntetőtanácsa hoz majd.

Első tárgyalási napjára érkezik holnap a Zalaegerszegi Járásbíróságra a csődbűncselekménnyel vádolt P. Á. A vádiratban foglalt tényállás szerint a vádlott 2003 szeptemberétől egy zalai székhelyű kft. ügyvezetője és egyedüli vezető tisztségviselője volt. Az ügyészek szerint,a vádlott által vezetett kft. 2008 júliusától egészen 2012 decemberéig a vádlott részére összesen 22 millió 3 ezer 692 forint kölcsönt folyósított, amelyet P. Á. utóbb a saját céljaira fordított. A vádlott tudta, hogy a kölcsön visszafizetésére nincs reális lehetősége. A kft. a kölcsönök nyújtása következtében a 2012. év közepén fizetésképtelenné vált, ezért elrendelték a felszámolását, amelynek keretében több hitelezői igényt is bejelentettek, amely hitelezők a P. Á. által csődbe vitt cég fizetésképtelensége okán, hoppon maradtak. P. Á. bűnösségéről dr. Gaider Bálint büntetőtanácsa fog majd dönteni.

Szintén a megyeszékhely járásbíróságán, ugyancsak dr. Gaider Bálint büntetőbíró elé kényszerül majd állni holnap a költségvetési csalással megvádolt K. K. is. A terhelt 1997 és 2013 között ügyvezetője volt egy kft.-nek, amelynek fő tevékenysége egyéb, máshová nem sorolt új áruk kiskereskedelme volt, illetve építőipari tevékenységet is ellátott. Az ügyészek szerint a vádlott 2014. negyedik és 2015. első negyedévében, összesen 20 darab számlát nem szerepeltetett a könyvelésében, majd „0”-ás adótartalmú adóbevallást nyújtott be. Ezzel 5 millió 307 ezer 379 forint kárt okozott az állami költségvetésnek.

Négy és fél millió forintos kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja a sértett ifj. Sz. L. terheltet, akinek szintén holnap lesz „jelenése” a Zalaegerszegi Járásbíróságon. A büntetőügyben nem az ügyészség, hanem a sértett képviseli a vádat: ezt nevezzük pótmagánvádnak. A pótmagánvád szerint a pótmagánvádló (azaz a sértett) 2012. és 2013. években kölcsönt biztosított a vádlott részére építőipari munkálatok finanszírozására, összesen 4.500.000.-Ft összegben, azzal, hogy az a munkák befejezése és kifizetése után kerül visszafizetésre. A sértett a pénzét nem kapta vissza, a vádlottal a későbbiekben már a kapcsolatot sem tudta felvenni. Ifj. Sz. L. bűnösségéről dr. Kovács Erzsébet büntetőtanácsa fog majd dönteni.

A Lenti Járásbíróságon pedig dr. Horváth Zsolt büntetőtanácsa ítél majd a holnapi napon S. Sz. bűnösségéről, akit az ügyészség 45 millió 411 ezer forintos kárt okozó hűtlen kezeléssel vádol. Eszerint a terhelt egy zalai kft. többségi tulajdonosaként, illetve annak ügyvezetőjeként több hitelezőtől, illetve magánszemélytől is hitelt vett fel, illetve a társaság érdekeivel ellentétes szerződéseket kötött, megszegve ezzel a vagyonkezelési kötelezettségét.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.