Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Nagykanizsai Szakképzési Centrum épületein

facebook megosztás

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum az Európai Unió támogatásával megvalósuló Széchenyi 2020 Program keretében „Költségvetési szervek pályázatos épületenergetikai fejlesztései” című pályázati felhívásra benyújtott „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Nagykanizsai Szakképzési Centrum épületein” című pályázata vissza nem térítendő támogatást nyert. A támogatás mértéke az elszámolható összköltség 100 % - a, amely 105,23 millió Forint.

A KEHOP-5.2.11-16-2016-00038 kódszámú projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg 2017.03.10. – 2017.12.31. között.

Az energiafogyasztás csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése egyre fontosabb Magyarország számára, ennek egyik módja az épületek korszerűsítése, azok energiahatékonyságának javítása. Egyre szélesebb körben elismerik, hogy ez nem csupán a fenntartható energiaellátás megvalósításának, az üvegházhatást okozó gázkibocsátás csökkentésének, az ellátásbiztonság garantálásának és az importkiadások csökkentésének eszköze, hanem egyben fokozza az ország gazdasági versenyképességét. A megvalósult fejlesztés nagyban hozzájárul a hatékonyság növekedéséhez, az energialánc valamennyi szakaszában, a termeléstől a fogyasztók általi felhasználásig.

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum öt épületének korszerűsítésére került sor a projekt megvalósítása során. Az épületekre összesen 698 db 255 kWp teljesítményű napelemből álló napelemes rendszer került telepítésre. A kiépített napelemes rendszer invertereken keresztül csatlakozik a hálózatra.

Az alábbi épületeket érintette a fejlesztés:

Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolája (Iskola + Tornaterem)

Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolája Petőfi Utca 5. Telephelye

Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolája Erdész Utcai Telephelye

Nagykanizsai SZC Thúry György Szakképző Iskolája

A panelek rögzítése alumínium sínnel történt, mely biztosítja a hosszú és tartós élettartamot. A napelemes rendszerek esetében az inverterek mindkét oldalán túlfeszültség védő lett kiépítve, amely védi a berendezést a túlfeszültség és a közeli villámcsapás okozta behatásoktól. A panelokat tartó fémszerkezet összekötése és bekötése az inverter földelő kapcsába biztosítja az épület EPH csomópontján keresztül a kiépített rendszer földpotenciáljának biztosítását.

A megvalósult fejlesztés nagyban hozzájárul a káros anyag kibocsátás csökkentéséhez, és nagyban népszerűsíti a projektben részt vett iskolák diákjai körében a megújuló energiaforrások hasznosítását. Összegezve elmondható, hogy a megvalósult fejlesztés teljes mértékben megfelel a 21. századi követelményeknek, és a napelemes rendszerekkel ellátott épületek a modern kor minden alapkövetelményét teljesítik energiahatékonyság szempontjából.

 

További információ kérhető: Bene Csaba projektmenedzser E-mail: bene.csaba@nagykanizsaiszc.hu

Csatolmány Méret
28567057.pdf 82.55 KB

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.