Galambokon fosztogattak a betörők, majd megrongáltak egy olajkutat is

facebook megosztás

Galambok községet fosztogatta két betörő, de átruccantak Sávolyba is, ahol egy olajkutat rongáltak meg a rézkábelek megszerzéséért, míg végül le nem buktak. A nagykanizsai ügyészek most emeltek vádat a két férfi ellen, az egyikük különös visszaeső… A büntetőügyről dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta hetilapunk olvasóit.

A B. és H. monogramot viselő férfiak 2017. március 26-án éjjel, kerítéskivágás és ablakbetörés módszerével hatoltak be egy galamboki ingatlanba, majd onnan 8 db csaptelepet, egy csőfogót és egy Sony LCD televíziót tulajdonítottak el, de levágták és magukkal vitték a ház belső és külső falaira felszerelt, 30 méter hosszúságú réz gázcsöveket is. Ezen felül kifeszítették a falból az egyik szobai szekrénybe szerelt széfet, azonban azt nem tudták kinyitni, ezért átmentek a garázsba, és ott szétszereltek 2 db gázkazánt, amelyekből a színesfém alkatrészeket ellopták, majd a hűtő következett, amelyből pedig a kompresszort szerelték ki. A magukkal vitt dolgok értéke 185 ezer forint volt, míg a rongálással 318 ezer 200 forint kárt okozott a két férfi. A rendőrség később a televíziót – amit a betörőpáros utóbb eladott –, illetve a csőfogót utóbb megtalálta és lefoglalta, így a bűncselekménnyel okozott kárból 65 ezer forint megtérült.

Három nappal később, március 29-én éjjel, kerékpárral mentek egy galamboki raktárépülethez, majd annak egyik nyitott helyiségébe, lopási szándékkal bementek. Azonban egy gépkocsizó rendőrjárőr az éjszakai ellenőrzése során észrevette az ingatlan kerítéséhez támasztott kerékpárokat és a helyszínen intézkedésbe kezdett, ezért a gyanúsítottak az épületben elrejtőztek, majd onnan később elmenekültek. A két férfi az épületből semmit sem tudott elvinni. A betörőpáros ezekben a napokban, kerítésátvágás módszerével hatolt be egy másik galamboki ingatlan területére, majd az ott álló ház külső faláról levágták és eltulajdonították a réz gázcsöveket, összesen 98 ezer 425 Forint értékben. A rézcsöveket ismeretlen személynek adták el, a bűncselekménnyel okozott kár azóta sem térült meg.

Újabb bűnre 2017. április 10-én éjjel szánták el magukat, mikor a MOL tulajdonában álló, Sávoly külterületén lévő SávDél-8 jelű olajkúthoz mentek, majd annak villamos berendezéseiről, illetve a közelében lévő villanyoszlopra szerelt kapcsolószekrényből levágtak és eltulajdonítottak összesen 100 méter rézkábelt 181 ezer 780 Forint értékben, míg a rongálással 915 ezer Forintos kárt okoztak. A rézkábelt ismét csak ismeretlen személynek adták el, a bűncselekménnyel okozott kár ugyancsak nem térült meg.

Mindezek miatt az elsőrendű vádlott B. terheltet – őt, mint különös visszaesőt –, valamint a másodrendű H. terheltet, mint társtetteseket vádolta meg három rendbeli lopás bűntettével, ezen felül pedig egy rendbeli, lopás vétségének kísérletével is a Nagykanizsai Járási Ügyészség: sorsukról a Nagykanizsai Járásbíróság dönt majd.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.