GasztroKanizsa: Házikenyér Rigyácról

2018. jan. 12.

Két éve foglalkozik házikenyér sütésével Schveiger Istvánné Anita. Az interneten talált recept alapján fogott hozzá, és a sikerélmény nem maradt el. Azóta nem hiányozhat a család asztaláról a ropogós, illatos friss kenyér.


Schveiger Istvánné egy interneten talált recept alapján készíti a házi kenyeret (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Hozzávalók:

90 dkg finomliszt, 7-7,5 dl langyos víz, 2 teáskanál só, 4 tk kristálycukor, 3 ek étolaj, 1 instant élesztőpor és kevés tej.

Elkészítése:

A lisztet kézzel átkeverjük, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Egy kevés cukorral összekevert tejben feloldjuk az élesztőt és a lisztre öntjük. Hozzáadjuk a langyos vizet és a 3 evőkanál olajat. Kézzel összedolgozzuk az anyagokat, és a ragacsos tésztát robotgép dagasztóbetétjével 15 percig dagasztjuk. Az edény faláról levált, kalács keménységű tésztát letakarva, meleg helyen másfél-két órát kelesztjük, majd még egyszer átdagasztjuk.

Ezután 50 percet kelni hagyjuk, és ismét átdagasztjuk, majd még 20 percig pihentetjük. Végül formázzuk, és magas falú, sütőpapírral bélelt, vagy liszttel megszórt tepsibe helyezzük. Egy másik tepsibe vizet öntünk, és a sütő aljába helyezzük, hogy hamarabb megkeljen. Tetejét 1 egész felvert tojással megkenjük, és 160-180 fokos sütőben 50 percig sütjük.

A vizet a sütés befejezése előtt 15 perccel kivesszük, hogy ropogósabb legyen a kenyerünk. Ha elkészült, olyan kenyérvágó deszkára helyezzük, hogy szellőzni tudjon az alja.