Kanizsán rabolt, Galambokon lopkodott a fiatalkorú

facebook megosztás

Nagykanizsán, az Eötvös téren rabolt ki fiatalokat, Galambokon pedig a nevelőszüleit lopta meg az a fiatalkorú elkövető, akinek büntetőügyében a napokban készítették el a vádiratot az ügyészek. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabától, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől kértünk tájékoztatást.

Az Ny. monogramot viselő fiatalember 2017. április 21. napján, 21.00 óra körüli időben, kiskorú ismerősei társaságában tartózkodott Nagykanizsán, az Eötvös téren található parkban, amikor arra sétált két, szintén kiskorú fiú. A vádlott észrevette a parkon átvágni igyekvő gyerekeket, majd odakiabált a sértetteknek, akik nem értették a hozzájuk intézett szavakat, ezért közelebb mentek, majd beszélgetni kezdtek a terhelt társaságában tartózkodó, egyik kiskorú fiúval. A vádlott Ny. a beszélgetést hallgatva, abba néha beleszólva egy ideig ült a padon, majd hirtelen felugrott, megragadta az egyik gyerek alkarját, azt nagy erővel szorította, karjánál fogva a sértettet lökdöste, miközben agresszív, fenyegető hangnemben, kiabálva felszólította a sértetteket, hogy „Pakoljátok ki a zsebeiteket, adjátok át az értékeiteket, különben meghaltok!”. Az egyik sértett fiatal komolyan megijedt a vádlott erőszakos fellépésétől, de abban bízva, hogy ha letagadja értékeit, akkor a terhelt békén hagyja, azt felelte a felszólításra, hogy „nincsen nála semmi”, nem tud adni a terheltnek semmit. A vádlott társaságában lévő két fiatal próbálta leállítani a rablót, de Ny. nem hallgatott rájuk, újra meg újra felszólította a sértetteket, hogy „pakoljatok ki, különben megöllek benneteket”, miközben végig nagy erővel szorította az egyik sértett alkarját, hogy az ne tudjon elszaladni.

A vádlott ijesztő, erőszakos fellépése, fenyegető kijelentései hatására a másik kiskorú sértett végül elővette a nála lévő 2.500 Ft-ot, valamint fél doboznyi, 600 Ft értékű Marlboro cigarettáját azzal, hogy „itt van a pénz, csak ennyi van nálam”. Ny. erre elengedte a megfogott gyereket, elvette az értékeket, majd rákiabált a sértettekre, hogy „gyorsan takarodjanak el” a helyszínről. A sértettek a helyszínről elmenekültek, majd az egyik kiskorú sértett néhány perc múlva mobiltelefonon értesítette a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrjárőr a rablás helyszínének közelében Ny. vádlottat elfogta, majd ruházatának átvizsgálása során zsebében megtalálták az elrabolt 2500 forintot, amit lefoglaltak, és később visszaadtak a kirabolt kiskorú gyereknek.

Azonban Ny. már korábban a rablást megelőzően a bűn útjára lépett, ugyanis 2017. április 8. napján nevelőszülője galamboki családi házának zárt melléképületéből, a melléképület lakásban tartott kulcsának használatával láncfűrészt, fúrógépeket és egyéb, az ellopott gépekhez tartozó alkatrészeket tulajdonított el 162 ezer forint értékben. A gépeket és alkatrészeket a terhelt a melléképületből táskákban kihordta, majd a ház kertje mögött található fás-bokros területen elrejtette, amit a büntetőügy másodrendű vádlottja, B. segítségével Nagykanizsára szállítottak a harmadrendű vádlott P. lakására, aki az ellopott vagyontárgyakat a későbbiekben ismeretlen személynek a kanizsai bolhapiacon, máig ismeretlen összegért értékesítette, a kapott pénzt pedig teljes egészében magára költötte, így a lopással a sértettnek okozott kár nem térült meg.

Ny. terhelt még a kanizsai rablás után sem állt le, ugyanis a munka ünnepén, 2017. május 1. napján, 23.00 óra körüli időben a kapun át bement nevelőanyja veje galamboki házának bekerített udvarára, majd az ott parkoló, csukott, de nem zárt ajtajú személygépkocsi két első ülése közötti tartóból eltulajdonította a sértett 5.000 Ft értékű pénztárcáját a benne található 5.100 Euróval – összesen 1 millió 591 ezer 965 forint értékben –, valamint 17.600 forinttal. A pénzzel együtt magával vitte a sértett személyi okmányait, bankkártyáját is. Ny. a lopás után a galamboki Fő utcában hazafelé haladva a pénztárcából a készpénzt kivette, majd a bukszát a Tavasz utcában, egy tuja tövében elásta. A papírpénzt először a cipőjébe, majd a galamboki lakóhelye mellékhelyiségének polcára, ezt követően pedig az alsónadrágjába rejtette. A kanizsai nyomozók másnap, a kora délutáni órákban tartott helyszíni szemle és házkutatás során az ellopott pénz jelentős részét megtalálták, és lefoglalták, majd Ny. beismerése után megmutatta az elásott pénztárca feltalálási helyét is, így az okozott kár jelentős részben megtérült.

Mindezek miatt a büntetőügyben elsőrendű vádlott Ny. terheltet rablás és lopás bűntettével, valamint lopás vétségével, a másodrendű B. vádlottat bűnpártolás vétségével, míg a harmadrendű vádlott P. terheltet pedig orgazdaság vétségével vádolta meg a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.