Kilométeróra-állást és közokiratot hamisított az autónepper

facebook megosztás

Kilométeróra-állást és közokiratot hamisított, sőt, még hamis magánokiratot is felhasznált az autónepper egy Ausztriából behozott Ford Galaxy adásvétele során. A vádemelésig jutott büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

A T. monogramot viselő féri terhelt 2016. február 04. napján, Ausztriában vásárolt egy Ford Galaxy típusú személygépkocsit 351.456 kilométeróra-állással. T. a személygépkocsi Magyarországra történő szállítása után, valamikor a 2016. február 09. napját megelőző napokban, abból a célból, hogy a járművet majd nagyobb haszonnal és könnyebben tudja továbbértékesíteni, a személygépkocsi digitális kilométeróra-állását bocföldei lakóhelyén, ismeretlen módszerrel 195.027 km értékre visszaállította. A Zala Megyei Kormányhivatal, mint Nemzeti Közlekedési Hatóság zalaegerszegi vizsgáló állomásán, 2016. február 09. napján már ezt az értéket rögzítették a gépkocsi kilométer számlálójának értékeként. T. vádlott a Fordot, amely anyósa nevén volt, de ténylegesen az ő tulajdonát képezte, végül 202.465 kilométeróra-állással, 2016. május 10. napján értékesítette 2 millió forintért egy gyanútlan vevőnek, akinek a kilométeróra-állás manipulálásával 296 ezer forintos kárt okozott. Ugyanis a Ford ekkor már valójában 358.894 km-es futásteljesítménnyel rendelkezett, így a piaci értéke az eladás napján, csupán 1 millió 704 ezer forint volt. A bűncselekménnyel okozott kárt T. az eljárás során nem térítette meg.

Azonban a vádlott a Ford Galaxy személygépkocsival való „trükközése” során nemcsak az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettét valósította meg, hanem közokirat-hamisítás bűntettét, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségét is.

Ugyanis T. 2016. február 04. napján, mikor Ausztriában megvásárolta a Fordot – mivel szerepelt a Központi Hitelinformációs Rendszer adatbázisában, mint adós –, 2016. február 09. napján egy jóhiszemű személy közreműködésével a személygépkocsit anyósa nevére íratta Zalaegerszegen. Oly módon sikerült ezt megtennie, hogy egy általa kitöltött és az anyós helyett is aláírt, hamis adásvételi szerződést és meghatalmazást adott át a tévedésben lévő jóhiszemű személynek, aki nem tudta, hogy a személygépkocsi valójában nem a férfi anyósának tulajdona. A hamis adásvételi szerződésben foglaltak alapján a terhelttől a személygépkocsit még a Magyarországra történő behozatalának napján, azaz 2016. február 04-én megvásárolta az anyós 4000 Euro-ért. A jóhiszemű személy a terhelt által készített és a részére átadott, 2016. február 04. napján kelt, „Kaufvertrag-adásvételi szerződés” megnevezésű, T., mint eladó és az anyós, mint vevő között, a gépkocsi adásvételéről szóló hamis szerződést egy szintén hamis meghatalmazás alapján, 2016. február 09. napján benyújtotta a Zala Megyei Kormányhivatalhoz a gépkocsi forgalomba helyezése céljából, amely alapján a gépjármű-nyilvántartásba, mint közhiteles nyilvántartásba 2016. február 09. napján valótlan adatok – az anyós, mint tulajdonos – kerültek bejegyzésre. A valóságban a Fordot az anyós nem vásárolta meg, az továbbra is T. terhelt használatában és tulajdonában maradt. Az anyós is tudott a személygépkocsi nevére történő átírásáról, habár a 2016. február 04. napján kelt hamis adásvételi szerződést és 2016. február 08. napján kelt hamis meghatalmazást ő nem írta alá.

Ezen kívül T. terhelt a Ford Galaxy regisztrációs adóigazgatási eljárásának az ügyintézésére is megbízta egy általa kitöltött és az anyósa helyett szintén aláírt meghatalmazással a tévedésben lévő, korábban is közreműködő személyt, aki a hatósági ügyintézés során a gépkocsi adásvételéről szóló hamis szerződést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságához be is nyújtotta 2016. február 09. napján. Mindezek miatt T. terheltet információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével, közvetett tettesként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével, és szintén közvetett tettesként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével is megvádolta a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség.

Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.