Milliókat lopott barátnője szüleitől, még a családi ékszereket is elvitte

Tízmillió forintnál is nagyobb kárt okozott az a fiatalember, aki a barátnője szüleit lopta meg Hévízen, a tavalyi év tavaszán. Sok évre börtönbe kerülhet a meggondolatlan fiatal. A bűnügyben most emeltek vádat a keszthelyi ügyészek, amelynek részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

A büntetőügy elsőrendű vádlottja, D. bejáratos volt barátnője szüleinek Hévízen bérelt lakásába, illetve üzlethelyiségébe, amit a sértettek 2016 októberétől béreltek. Egy alkalommal, valamikor 2017 tavaszán, mikor a szülők nem tartózkodtak otthon, a fiatalember a lakásban, a lépcsőfordulóban lévő beépített szekrényben elhelyezett, kulccsal nyitható széfet kinyitotta, oly módon, hogy a széfkulcsot és a szekrényajtó kulcsát már korábban, máig ismeretlen módon szerezte meg a szülőktől. Az így kinyitott széfből, ezen alkalommal összesen 2.030.000 Ft-ot és 1000 Eurót tulajdonított el. Miután a sértett szülők 2017. május 15. napján észlelték, hogy hiányzik a széfből fenti összeg, feljelentést tettek a rendőrségen és megtiltották a kiskorú gyermeküknek, hogy találkozzon D. terhelttel. Ezen kívül a széfet kicserélték egy másik, számzáras berendezésre, valamint a szekrényajtó zárját is kicserélték, s egy nyitásérzékelőt helyeztek el benne.

A szülők 2017. június 01. napjának reggelén Budapestre utaztak autóval, majd onnan Törökországba repültek, hogy két éjszakát ott töltsenek. Ekkor, az egymással még mindig kapcsolatot tartó kiskorú gyermekük és a barátja, D. terhelt megegyeztek abban, hogy a fiatalember beszökik a lakásba, hogy együtt lehessenek. Azért, hogy ezt a kislány nagyanyja, aki felügyelni érkezett, ne vegye észre, a lány a boltot előröl bezárta, azonban az üzlet hátsó bejáratának belső oldaláról levette a lakatot, hogy azon keresztül tudjon beszökni az üzletbe, majd onnan a lakásba a barátja. Így is történt: mikor a kamaszlány megüzente D. terheltnek, hogy üres a lakás, az a kerítést átugorva, a nyitva hagyott hátsó ajtón keresztül, az üzleten át a lakásba felment. Itt azonban elhatározta, hogy ellopja a szülők összes megtakarított pénzét, majd a barátnőjével együtt el fog szökni a városból. Egy csavarhúzóval felfeszítette a széfet tartalmazó szekrény ajtaját, a széfet kitépte a helyéről, majd ahogy jött, úgy távozott is. A széfben négy és félmillió forint, majd 11 ezer Euró, valamint a család arany ékszerei voltak.

D. terhelt a széfet a hévízi Romkertbe vitte, ott elrejtette, majd felhívta telefonon a büntetőügyben másodrendű vádlottként szereplő N. terheltet, és elmondta neki, hogy mit tett és segítséget kért tőle. N. vádlott Keszthelyről gépkocsival utazott át Hévízre, majd segített a fiatalembernek észrevétlenül, a zsákmánnyal együtt elhagyni a fürdővárost, és eljutni Keszthelyre. Itt megállapodtak abban, hogy a segítség fejében a széf tartalmán elosztoznak, ami így is történt. D. vádlott a lopásaival majd 11 millió forintos kárt okozott barátnője szüleinek, amely kár nem térült meg. Mindezért többféleképpen is minősülő lopás bűntettével kell majd a Balaton-parti város járásbírósága elé állnia, míg a segítőként közreműködő, másodrendű vádlott N. bűnpártolás miatt fog felelni, hiszen haszonszerzés végett működött közre abban, hogy D. a bűncselekményét sikerrel vigye véghez.

Papp Attila