Négy év két hónap börtön a gyújtogatónak

facebook megosztás

Jogerős ítélet született annak a vádlottnak az ügyében, aki ittas állapotban szelektív hulladékgyűjtőket gyújtott fel, s a tűz átterjedt egy személygépkocsira és egy ingatlanra is. A gyújtogató négy év két hónap börtönt kapott – tudtuk meg dr. Beznicza Árpádtól, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől.

A hajléktalanként élő vádlott 2017 márciusában a megyeszékhelyen két különböző helyszínen felgyújtott egy-egy szelektív hulladékgyűjtőt. Elsőként este 10 után egy Göcseji úti társasháznál lévő 1100 literes konténert gyújtott meg egy viharöngyújtóval. A lángok egy másik tárolóra is átterjedtek, így több mint 100 ezer forint kár keletkezett. Egy órával később a férfi a Landorhegyen is lángra lobbantott egy újsággal teli gyűjtőládát, s az intenzívebb hatás érdekében néhány fa gyümölcsös rekeszt is rádobott a papírokra. A tűz itt is átterjedt egy másik szemetesre, valamint egy 120 literes kommunális hulladékgyűjtőre is. Ez esetben azonban a lángok egy közelben parkoló autóban és egy épületben is jelentős kárt okoztak. A tűz a kocsi hátsó részétől az első ülésig pusztított, s az autó – amiben egy kb. 100.000 forintot érő szerszámos készlet és több mint 600 euró is volt – csaknem teljesen kiégett. A lángok elértek egy közeli ingatlant is, amelynek alsó része üzlethelyiségként, felső pedig lakótérként funkcionált, utóbbiban a történtekkor a tulajdonos és a felesége aludt, akiket telefonon riasztottak, így elhagyták a lakrészt mielőtt a tűz oda is átterjedt volna. A vádlott több mint egymillió forint kárt okozott a kocsi tulajdonosának, s 640.000 forint kár keletkezett az ingatlanban.

A közveszély okozás bűntettével és rongálás vétségével vádolt férfit első fokon bűnösnek találta a Zalaegerszegi Járásbíróság, és mint visszaesőt, halmazati büntetésként 4 év 10 hónap börtönre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezte a károk nagyobb részének megtérítésre. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így került az ügy másodfokra. A Zalaegerszegi Törvényszék előtt a védő a teljes körű beismerő vallomásra, valamint a vádlott személyiségzavarára hivatkozva kérte az enyhébb büntetés kiszabását. A törvényszék tanácsa úgy látta, ezek, valamint a beismeréssel egyidejű megbánás lehetőséget ad az ítélet enyhítésére, s 4 év 2 hónapra mérsékelte a büntetés tartamát. Egyebekben az első fokon született ítéletet helyben hagyta.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.