Nem feledték hazájukat a yonkersi magyarok

facebook megosztás

A yonkersi magyarokról szóló előadással emlékezett a magyar kultúra napjára a Thúry György Múzeum. Az Amerikában elő közösség történetét bemutató időszaki kiállítást októbertől lehetett megnézni, ezt a tárlatot zárta le Gyanó Szilva néprajzkutató vetítettképes előadása.


A yonkersi magyar közösségről tartottak előadást a múzeumban

A yonkersi közösség mindent megtett azért, hogy tagjai új hazájukban is megtartsák magyar identitásukat. A New York melletti magyaroknak saját focicsapata, újsága és temploma is volt. A plébániát Árpád-házi Szent Margitról nevezték el. – Ezzel az előadással is szeretnénk ráerősíteni arra, hogy milyen érdekes ez a téma, mennyire érdemes kutatással foglalkozni. Hiszen diaszpórában is élnek magyarok, akik nagyon fontosnak tartják a történelmi identitást, az emlékezést, az anyaországhoz való tartozást – fogalmazott Száraz Csilla múzeumigazgató.

A vándorkiállítást 2016 őszén mutatta be a keszthelyi Balatoni Múzeum az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából. A tárlat anyaga azóta is folyamatosan bővül. – A kiállítás elkészülte óta is érkeztek hozzánk – mindkét múzeumba – nagyon szép tárgyi anyagok, dokumentumok. S ezekből próbálom én rekonstruálni a yonkersi magyarságot. Ez egy amerikai magyar közösség, amelynek tagjai nagyrészt ’56-ban kerültek ki Magyarországról Amerikába. Ők mindent megpróbáltak, hogy megőrizzék magyarságukat. S a magyar kultúra napja szempontjából nagyon fontos nekünk látni, hogy ők rengeteg erőfeszítést tettek azért, hogy magyarok maradjanak – mondta el Híradónknak Gyanó Szilvia kurátor, a Balatoni Múzeum néprajzkutatója. A Thúry György Múzeum következő kiállítása január 26-án nyílik, „20 éves a Tűzzománcművészek Magyar Társasága” címmel.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.