Tavasz a télben?

A mezőgazdaságban aggodalomra adhat okot, hogy szokatlanul enyhe az időjárás. Emiatt nem pusztulnak el a kártevők, ráadásul mivel nedvesség van bőven, tartós fagy esetén a növények, rügyek elfagyhatnak. A szakemberek szerint még nincs baj, de a nagy hideg nem hiányzik.

Míg a korábbi években , januárban a fagykárokról számoltak be a földeken, gyümölcsösökben, szőlőültetvényeken addig most attól tartanak a mezőgazdaság szereplői, hogy a meleg időjárás sem tesz jót a fáknak, növényeknek. Még nincs szemmel látható jele a gyümölcsösökben a tavaszias időjárásnak, Kicsit duzzadtabbak a rügyek, de nem várható,hogy kihajtanak.

A szakember azt is elmondta, hogy a növényvédelem tekintetében azonban lényegesen nagyobb odafigyelést igényel a gyümölcsösökben az enyhe tél miatti védekezés mert a kártevők nem pusztulnak el. A kérdésre,Hogy mekkora hőmérséklet ingadozást bírnak el a gyümölcsfák, dr Molnár Gitta a következőket mondta:

– Mivel a következő napokban is enyhe időjárást ígérnek a meteorológusok egyenlőre nem kell félni a fagykároktól. De nem várt hideg jöhet tavasszal is. 2016-ban április 26-án egyetlen éjszaka alatt Zalában szinte mindent leszüretelt a fagy.