Új, alattomos veszély…!

Józef Piłsudski az első világháborút követően meg tudta akadályozni, hogy hazája és Európa a kommunista diktatúra áldozatává váljon. A Halis István Városi Könyvtárban nyílt tablókiállítás a lengyel államférfi életét és munkásságát mutatja be.

A lengyel-magyar barátság, kiállás és szolidaritás nem mai keletű, bár ma is rendkívül erős. Most mindkét nemzetet szabadságszeretete miatt támadják, és azért, mert nem globalista, hanem nemzeti érdekeket követ. Korábban sem volt ez másként. A csütörtöki rendezvényt Tomasz Trzciński ezredes, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetségének katonai attaséja nyitotta meg.Érdemes megemlékezni az ezeréves lengyel-magyar barátságról, érdemes megemlékezni népeink hőseiről. Az egyik volt közülük Józef Piłsudski, a „Függetlenség Atyja”, a Lengyel Légiók megalapítója, amelyben külföldi önkéntesek között legnagyobb számban magyar katonák szolgáltak – említette beszédében a diplomata.

Cséby Géza író, költő szerint rengeteg közös pont található a lengyel és a magyar történelemben, s a két nemzet már évszázadok óta barátként, testvérként tekint egymásra. – A magyar-lengyel két jó barát, azaz „polak, węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” – tehát a harchoz és a pohár borhoz is egyaránt barát – nagyon messzire nyúlik vissza. Sok lengyel származású király volt magyar trónon, illetve magyar király lengyel trónon. Elég, ha csak Nagy Lajost említem, de az egyik legnagyobb királyuk a lengyeleknek például Báthory István volt – mondta a keszthelyi születésű, részben lengyel származású műfordító.  


Több évszázados múltra tekint vissza a lengyel-magyar barátság

 A Nagykanizsai Polgári Egyesület már több mint tíz éve megemlékezik a kommunista diktatúrák áldozatairól, s jó ideje a város fiatalságával karöltve teszi ezt. A mostani megnyitón Gerencsér Gergő, a Nagykanizsai Szakképző Centrum Zsigmondy Szakképző Iskolájának tanulója szavalta el Adam Asnyk Reméljünk című versét, amelynek egyik szakasza így üzen: „És bátorság! De nem az egynapos,/ mely szétfoszlik egy vérbefúlt kalandba,/ de bátorság, mely büszke, csillagos,/ és őrhelyét és bástyáját nem adja!” A szervezet elnökhelyettese, Papp János beszédében kiemelte: a lengyel államférfi ma is példát mutat, hiszen mindenek fölött első volt számára a hazája, s nemcsak az ellenséggel, hanem azokkal a honfitársaival is szembe mert szállni, akik nem értették meg az összefogás fontosságát. Ma Európa szabadságát új, sokkal alattomosabb veszély fenyegeti. Ezért köszönjük meg lengyel barátainknak, hogy Piłsudski személyében ilyen vonzó, időszerű, erőt adó példát hoznak nekünk annak érdekében, hogy megvédhessük földrészünket, hagyományainkat, kultúránkat, ezeréves keresztény hagyományainkat – tette hozzá Papp János.

A kiállítás a kommunista diktatúrák áldozatainak február 23-i városi megemlékezéséig látható. Arra a rendezvényre – tovább erősítve a lengyel-magyar kötelekét és barátságot – Nagykanizsára érkezik Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.

Fotók: Bakonyi Erzsébet