700 millióból fejlesztették a Nagykanizsai Szakképzési Centrum intézményeit

facebook megosztás

Az ország 44 szakképzési centrumához csaknem 400 tagintézmény tartozik. Az előző évtizedekben elmaradt felújítások és korszerűsítések országszerte, így Nagykanizsán is elkezdődtek az elmúlt időszakban. Európai uniós forrásból energetikai korszerűsítés indult, de a szakképzés fejlesztését a kormány is jelentős összeggel támogatja. Az összesen 700 millió forint értékű kanizsai beruházások a működtetést könnyítik meg.


Az összesen 700 millió forint értékű kanizsai beruházások a működtetést könnyítik meg

– Ez elsősorban az energetikával kapcsolatos beruházás, de ennél lényegesen több pénz jött nemcsak Nagykanizsára, hanem a többi centrumhoz is. De a képzések fejlesztésére és egyéb fejlesztésekre is nagyon komoly, több százmillió forintos keretet kap a Nagykanizsai Szakképzési Centrum – mondta el Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A Kanizsán eddig megvalósult jelentős fejlesztésekhez két sikeres KEHOP pályázat is hozzájárult. A Cserháti-kollégium épületének teljes felújítása 140 millió forintba került, a megújuló energiákat hasznosító rendszerek 105 millió forintból épültek ki a tagintézményekben.

– E két önálló pályázat mellett természetesen egyéb más keretből is folynak felújítások, fejlesztések. Az egyik ilyen a 170 millió forintos miniszteri döntés, amelynek keretében a legjelentősebb beruházásunk éppen most zajlik a Cserháti-tagintézményben, ez az északi műhelysor teljes körű felújítása. Ott szinte falakig lebontottunk mindent, mert  ’60-as évekbeli állapotok uralkodtak. Most egy korszerű tanműhely fog épülni – fogalmazott Bene Csaba a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója.

A projektek keretében nyílászárókat cseréltek még a Hunyadi utcai épületben és az Erdész utcai telephelyen, a Thúry-tagintézményben pedig festettek. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy hamarosan újabb nagy fejlesztések indulnak. 240 millió forintból felújítják a Cserháti-iskola A és B épületét, ez szigetelést, a nyílászárók cseréjét és energetikai korszerűsítést jelent, a szerződést pedig már aláírták a kivitelezővel. A következő három évben a szakképzés módszertani fejlesztése is megtörténik, ezt egy 350 millió forintos pályázat biztosítja.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.