Az örökifjú mozigépész felajánlása

Meglepetéssel várták a 88 esztendős Tóth Istvánt a csömendi művelődési házban. Családja szervezte meg, hogy az egykori mozigépész ismét vetíthessen. A magyar gyártmányú, 16 milliméteres Tetra vetítőjét hatvan éves rutinjával szerelte össze István bácsi.

Tóth István 1958-ban pénztárosként kezdte a Somogy Megyei Moziüzemi Vállalatnál, 1970-ben pedig már üzemvezető gépész volt. Hosszú éveken keresztül – Nikla térségében – 13 településre vitte el a mozit lovas kocsival vagy motorkerékpárral. A csökkenő nézőszám miatt a mozivállalat kedvezményesen megvásárlásra ajánlotta a gépeket, így 1985-től 1993-ig egyéni vállalkozóként működtette a mozgó mozit Tóth István. Sajnos a televízió térnyerése folyamatosan gyengítette a forgalmat.

– Meg volt minden tanácsnál a szerződés, hogy helyet adjanak, de aztán az is elfogyott. A gépek megmaradtak, mi meg megmaradtunk közönség nélkül. Azóta megvannak ezek a gépek, őriztem őket, mindig remélve, hátha még valamikor sor kerülhet rá…, de hát nem került rá sor - mesélte a  nyugalmazott mozigépész.

Ha nem is a nagyközönség, de a család és néhány vendég kedvéért újra pörgött a film Tóth István jóvoltából. Egy Budapestről szóló imázsfilm és rajzfilm is műsorra került. Tóth István két vetítőgépe nagyon jó állapotban van, hogy megmentse az utókornak, felajánlotta a Magyar Film-és Médiatörténeti Egyesületnek. A keszthelyi székhelyű szervezet elnöke szerint István bácsihoz hasonló szakembert már nehezen találni az országban. Az ő örökségüket kívánja megőrizni az egyesület.

– Nagyon sok felajánlást kaptunk – hála Istennek – az ország minden részéről. Csapatunk is bővült, a tíz fő, amivel indítottuk az egyesületet, most már 30-40 főre bővült. Az ország minden részéről van tagunk, és reméljük, hogy a megkeresések száma is nőni fog. Nagy örömmel fogadunk mindenkit, minden tárgyi emléket és dokumentumot, ami a filmmel kapcsolatos, úgyhogy várjuk a további megkereséseket - mondta Szávics Gyula, a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke.

A 2016-ban alakult Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület terve egy online archívum és a keszthelyi Magyar Filmtörténeti Múzeum létrehozása.